Societat

gastronomia

Les pluges animen els productors d’oli i fruita seca de les terres de secà

Les darreres pluges que han caigut a Catalunya, inclosa la dana, no han fet malbé les oliveres de la zona de Siurana ni els ametllers; al contrari, en general han estat molt benvingudes i han portat aigua a uns pantans que estaven completament secs (el pantà de Riudecanyes, per exemple, va passar d’un 1,4% de reserves d’aigua el 24 d’octubre a 5,3 hectòmetres cúbics el dia 5 de novembre, i el de Siurana va passar d’un 0,7% de reserves a un 5,7%). L’oli de la denominació d’origen protegida (DOP) Siurana ha viscut enguany “la segona pitjor collita dels darrers vint anys” i per segon any consecutiu “hem baixat la producció”, explica Montserrat Gelonch, del consell regulador, que entén que aquestes pluges ajudaran un territori massa tocat i que reclama ja l’arribada d’aigua de suport (principalment la que està planificada que arribi de Reus), que no acaba d’arribar mai.

La DOP Siurana, una de les cinc denominacions d’origen protegit d’oli d’oliva extra verge de Catalunya (que comprèn les comarques de l’Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Priorat, la Ribera d’Ebre i el Tarragonès), es reivindica malgrat la poca producció i aquest any, per donar a conèixer el primer oli que arriba, durà a terme per primera vegada dues fires (amb tastos, gastronomia, etc.) per donar a conèixer l’oli nou. Una de les fires es farà a Reus, el 15 i 16 de novembre, i l’altra es farà a Tarragona el 29 i 30 de novembre. Ho han anunciat en el Fòrum Gastronòmic de Barcelona.

D’una altra DO però igualment de secà i avui esperançats per les pluges, hi ha els productors d’oli i fruita seca de les Garrigues (que enguany han patit però no tant com els de Siurana gràcies al reg de suport, que més o menys sí que n’han tingut). En el Fòrum Gastronòmic de Barcelona FSO Garrigues, una unió de diferents cooperatives i productors del sector de l’oli i la fruita seca amb seu a Maials, va presentar al gran públic la seva nova marca de fruita seca: Closca (ametlles i avellanes torrades, garapinyades, amb pebre, amb curri, amb romaní, caramel·litzades, cacauets i macadàmies dolces i salades).

El Fòrum Gastronòmic Barcelona, que s’ha celebrat aquesta setmana, de dilluns a dimecres, amb l’assistència de més de 18.000 persones, ha congregat més de 350 empreses del sector de la gastronomia, l’hostaleria i el food service a Montjuïc, i ha mostrat algunes de les principals novetats de productes, com ara enciams cultivats amb aquaponia, llonganissa de figa, cafè enriquit amb bolets medicinals o caviar de cargols. Entre altres activitats, dimecres es va donar a Beatrice Casella i Iván García, del restaurant Glug de Barcelona, el premi als millors cuiners del fòrum, i el premi The Baker al millor forner de l’Estat va ser per a Georgina Reinares, de la fleca Barrihuelo, a Elciego (Àlaba).

El GFB va escollir els millors panettones artesans de l’Estat, que han estat els que fan Toni Vera (de Canal de Barcelona), en la categoria de panettone clàssic, i Felipe de Santa Cruz (Madeleine by Ferrieres Barcelona), en la categoria de xocolata.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.