Torrent / Paiporta
On són els nens?
El govern valencià calcula que hi ha 24.000 alumnes afectats i confia a tenir-ne recol·locat el 70% dilluns vinent
El problema rau en el transport fins als centres i mentrestant estan naixent iniciatives populars per acollir els infants
La Paula té 9 anys i és de Torrent. Els seus pares, la Mari Carmen i en José Ramón, netegen tot el dia. Per això, quan s’aixequen la porten a la parròquia de l’Assumpció, on 21 monitors s’han organitzat per acollir la mainada del municipi. Ara ja reben 200 criatures. La Marina és de Paiporta i té 7 anys. La seva escola està destrossada i els seus pares, la Paula i en José, han d’anar a treballar a València. Per això la deixen amb els avis. Als pobles afectats s’hi veuen pocs nens. De tant en tant, algun menut que acompanya els pares a buscar menjar, però molts pares prefereixen que els nens no estiguin al carrer, ja sigui per l’efecte psicològic o pel risc d’infeccions. Com la Paula i la Marina hi ha mil casos; sent més precisos, 24.000.
La Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana calcula que els alumnes afectats són al voltant de 24.000. Dels 92 centres damnificats pel temporal que van sol·licitar ser revisats, 24 ja podran obrir les porters dilluns. El conseller José Antonio Rovira es mostra confiat: “No hem de ser excessivament optimistes, però calculem que la propera setmana al voltant del 70% de l’alumnat estarà reubicat.”
Però la teoria sempre és més senzilla que la pràctica. La bona notícia és que molts centres de València ciutat han notificat a la Conselleria la seva disposició per poder acollir els afectats. A l’institut Joanot Martorell de València avui ja han rebut un nen de Paiporta. El procés és fàcil: els pares han de fer una instància i l’escola o institut l’accepta per poder recol·locar el nen. El problema per fer-ho no és la burocràcia, és el camí fins a l’escola. La major part de la gent s’ha quedat sense cotxe i en molts casos el transport públic no hi arriba. En aquest mateix institut encara hi ha alumnes i professors que no tenen manera d’arribar a classe. Molts pares encara no saben on podran portar els seus fills la setmana vinent. Alguns, però, ja han estat notificats per la Generalitat i els centres on recol·locaran els seus infants queden a l’altra punta de València. Per això, el mateix govern posaria autobusos, però als pares no els acaba de convèncer enviar tan lluny els petits de la casa, que a més es passarien gran part del trajecte aturats a l’autovia V-30, que aquests dies està col·lapsada. A dia d’avui tot continua sent una incertesa. El professorat tampoc sap on anirà destinat, si tindrà els mateixos alumnes en un altre centre o si es dividiran tots els grups.
Mentrestant, l’IES de Sedaví i l’IES Andreu Alfaro de Paiporta, a dia d’avui, són punts de recollida i repartiment de menjar i productes bàsics. Són plens fins a dalt d’aliments, mascaretes, guants, pales... i alguns fins i tot compten amb consultes improvisades de psicòlegs per atendre els veïns. D’altres, com el col·legi Vicent Pla Paredes de Sedaví o el CEIP San Carlos Borromeo d’Albal, estan completament enfangats i dilluns no estaran disponibles. Enmig del caos de la gestió del govern, han nascut diverses iniciatives de voluntaris per acollir els infants aquests dies. És el cas, com explicàvem a l’inici, de la parròquia de l’Assumpció de Torrent, però també han nascut de zero projectes com el Dana Kids o l’Infangats. Tots dos són propostes populars que neixen amb l’objectiu d’ajudar els damnificats per la dana cuidant els més petits. Els de Dana Kids han estat instal·lats aquesta setmana a l’espai Rambleta, a tocar del pont de la Solidaritat. Durant aquests dies han fet tallers i jocs per als menors a càrrec de monitors voluntaris. Infangats ha nascut a Aldaia, on un grup de docents ha creat una miniescoleta solidària. Dilluns les escoles d’Aldaia obriran, però els d’Infangats volen continuar endavant i estan buscant nous espais on poder acollir. A part d’aquests nous projectes, els veïns i els voluntaris treballen contra rellotge per recondicionar espais perquè es puguin convertir, provisionalment, en centres educatius. És el cas de la biblioteca pública María Moliner Ruiz de Paiporta.
Entre la incertesa i el caos, la Generalitat Valenciana ha arribat a un acord amb les universitats de València per fer les classes en línia fins al 9 de desembre. L’única cosa clara entre tant de fang.