SOCIETAT
El moviment Slow Food incorpora sis nous restaurants
A Catalunya ja hi ha una xarxa de 86 establiments compromesos amb els aliments ecològics i de temporada de productors locals
A ’acte d’avui també s’hi ha presentat la primera edició d’una guia
Sostenibilitat ecològica i compromís amb els productes de proximitat. Aquests son el pal de paller del moviment Slow Food que es va estenen a Catalunya. Avui sis restaurants més han obtingut el distintiu i s’han sumat a la xarxa de 86 d’arreu del país. L’acte ha estat a Ponts i l’ha apadrinat el xef Mateu Casañas del restaurant Disfrutar. La jornada també ha servit per presentar la 1a edició de la Guia Slow Food Catalunya. Els nous establiments Slow Food son Boixetes Can Manel (Vielha); All Negre (Montardit de Baix); L’Era (Barruera); Arrels (Prades); Can Jepet (Setcases), i L’Algadir del Delta (Poble Nou del Delta).
La trobada ha reunit més de 150 professionals de la cuina d’arreu de Catalunya i la gala d’entrega dels distintius ha estat conduïda per l’estilista gastronòmica Laura Ponts i ha comptat amb l’assistència de Juli Alegre, director del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida; Miquel Plensa, president del Consell Comarcal de la Noguera; i Josep Tàpies, alcalde de Ponts. Des del Patronat de Turisme, el seu vicepresident, Juan Antonio Serrano, ha destacat el suport de l’ens a la trobada per la seva aposta pels productes locals que enforteixen el territori i ajuden a construir un model de turisme sostenible i respectuós amb el medi ambient.
Entre els 86 establiments hi ha 2 escoles d’hostaleria (la de Tona i la de Sort, que es van sumar aquest abril), 25 menjadors escolars, i 59 restaurants (9 a Tarragona, 28 a Barcelona, 7 a Girona, 12 a Lleida, 1 al Rosselló, 1 a Castelló i 1 a les Illes Balears).
Mercat de la Terra
A més de la gala d’entrega dels distintius, la jornada també ha comptat amb el tradicional Mercat de la Terra, que ha reunit a mig centenar de productors i elaboradors que aposten per la sostenibilitat i el respecte pel territori. Productors com ara la Formatgeria de Tórrec, l’Ou de Rialb, Cerveses Lo Vilot, olis Cuadrat Valley, Sidra La Solana o el Celler Batiu de Sort, entre altres.
Durant el matí també s’ha pogut veure una vintena de cuiners dels restaurants de l’Escola del Pallars, Casa Masover, Cafè Pessets, Ferreruela, L’Antic Forn, Lo Ponts, El Dien, Fonda Farré, i l’Escola de Cuina d’Osona, elaborant conjuntament el menú del dinar de germanor. Un àpat on s’ha servit, entre altres plats, ranxo de Ponts, l’emblemàtic brou del municipi elaborat pel restaurant local de Lo Ponts. De fet, aquesta jornada Slow Food Catalunya ha servit com a tret de sortida dels actes commemoratius del 150è aniversari de La Festa del Ranxo de Ponts, una celebració tradicional que té lloc el dimarts de Carnaval i que és una de les festes gastronòmiques més antigues i emblemàtiques de Catalunya.
Slow Food és una associació eco-gastronòmica sense ànim de lucre, que neix per a fomentar una cultura gastronòmica basada en els aliments bons, nets i justos. Fundada a Itàlia l’any 1989, actualment es troba representada en 122 països diferents.