Societat

La formació, l’accelerador laboral

Els cursos específics d’entitats del tercer sector, claus per a la inserció laboral en àmbits en expansió

Les pràctiques a les empreses col·laboradores són part important per a l’aprenentatge del treballador

Un dels casos d’èxit és el de l’enginyeria Solventa 6 i la Fundació Oscobe amb la Fundació ”la Caixa”

“La clau és que aquí continuen aprenent però també hi ha recorregut laboral”
Jakare Sankareh ha fet un curs formatiu per muntar estructures de plaques solars

A mitjans d’octubre, un dels equips de Solventa 6, enginyeria especialitzada en energia fotovoltaica, que supervisa en Marc Muntaner, estava treballant a les instal·lacions del GEiEG a Sant Ponç. En un dels processos, els sis operaris, joves que no arriben a la trentena, es van encallar. “No els deixem sols, volem que aprenguin com fer les coses i fer-les millor; és molt satisfactori”, assenyala Muntaner. Així, amb els plànols al davant i amb una altra coberta com a exemple, van buscar junts el desllorigador per continuar el procés. En el cas de Jakare Sankareh, un dels peons, la seva experiència en altres oficis –abans de ser a Solventa 6 havia muntat piscines, havia estat paleta i havia fet tasques al camp– fa que aporti idees apreses en aquestes altres feines a l’hora de trobar solucions. “És molt treballador, té cap i és responsable. Entén el que se li demana. Ho vaig tenir molt clar des de les pràctiques. La prova és bona. Està treballant amb nosaltres”, explica, rotund, Marc Muntaner, que sap molt bé quin equip vol i què no hi vol. Demana al grup “implicació, compromís, responsabilitat”. Els parla en català i està content de la dinàmica de treball.

L’any 2023, Jakare Sankareh, de 29 anys i natural de Gàmbia, va fer el curs de formació de tres mesos, específica, sobre muntatge mecànic d’estructures per a plaques solars fotovoltaiques que impartia la Fundació Oscobe subvencionat per la Fundació ”la Caixa”. La Fundació Oscobe és una entitat de referència en l’atenció als joves i també en la inserció laboral. Un dels seus projectes més coneguts és el Mas Ocells Perduts a Sant Gregori. La Fundació Oscobe també és capdavantera en formació i, en aquest sentit, realitza cursos gratuïts oberts a tothom qui busca feina. Va ser un cunyat que li va parlar, a Jakare Sankareh, del curs de formació en muntatge d’estructures de plaques solars de la Fundació Oscobe i s’hi va apuntar.

Alba De Mingo, tècnica orientadora de la Fundació Oscobe, recalca la importància d’aquestes “formacions a mida”. En aquest sentit, havien detectat que en un sector emergent com el de les energies renovables hi mancava personal especialitzat. És per això que van optar per impartir aquesta formació específica durant tres anys. El curs constava de les competències transversals, digitals, formació tècnica al Gremi d’Instal·ladors de Girona, prevenció de riscos laborals (PRL) de treballs d’altura i PRL d’electricitat. Un cop fet el curs de formació d’uns tres mesos, Jakare Sankareh va fer les pràctiques a l’enginyeria Solventa 6 .

Creada l’any 2001, Solventa 6 ha esdevingut referent durant els darrers anys en l’autoconsum industrial i ha participat en la concepció de models de comunitats energètiques privades i mixtes. També ofereix serveis d’arquitectura i medi ambient. Després de centrar-se en el mercat local per tal d’aprofitar l’embranzida que agafava el sector fotovoltaic, l’empresa d’enginyeria s’ha tornat a interessar pels mercats internacionals, i en aquests moments té compromisos a Portugal, el sud de França i Hongria. Nascuda a Salt, des d’aquest mes d’agost, l’enginyeria Solventa 6 té instal·lada la seu central al Mas Homs d’Aiguaviva.

Aprenentatge constant

“Estic aprenent encara més aquí”, explica Jakare Sankareh, pare de dues nenes, una nascuda al març, i veí de la plaça del Barco, al barri de Santa Eugènia. Al capdavall tots els oficis s’aprenen treballant. Explica que la formació, el curs de tres mesos, se li va fer curta. En aquest punt, Roger Casero, coordinador del programa Incorpora de la Fundació ”la Caixa” a Girona, afegeix que acabar el curs no significa un punt final sinó un punt seguit: “La formació és un trampolí, un accelerador de la inserció laboral”, explica. “És una capacitació tècnica professional mínima que s’ajusta a les necessitats de l’empresa i també als participants perquè puguin ser competents. Al mateix temps que se’ls imparteixen competències transversals, com són la responsabilitat a la feina i el compromís, entre altres, i amb la part de les pràctiques, molt important, se’ls apropa a l’empresa. Després depèn d’ells aprofitar o no aquesta oportunitat”, destaca Roger Casero. Marc Muntaner, de Solventa 6, ho rebla: “La clau és que aquí es continua aprenent, però a més veuen que hi ha recorregut, que el peó de base ascendeix i és cap d’equip i després cap d’obra.”

Jakare Sankareh és un cas d’èxit de la col·laboració entre les empreses i el tercer sector. Roger Casero insisteix que depèn de la persona si s’aprofita l’oportunitat, l’impuls de la formació. “Hi ha persones que encaixen i hi ha persones que no. El motiu del no és multifactorial, com qualsevol procés de selecció de qualsevol empresa”, precisa Casero. Muntaner recorda casos que no han encaixat a Solventa 6 i que no han continuat treballant-hi.

Més de 600 llocs de treball nous a Girona

En la primera meitat de l’any, el programa Incorpora de la Fundació ”la Caixa” ha facilitat més de 600 contractacions de persones amb discapacitat o en situació de risc d’exclusió social a Girona, segons dades de la fundació. En concret, el programa, que es du a terme des del 2006, ha facilitat la cobertura de 633 llocs de treball. Del total de les insercions, 324 han estat de dones i 309, d’homes. A més, 126 han estat de persones amb alguna discapacitat i 507, de persones en risc o en situació d’exclusió. Ha comptat amb la col·laboració de 301 empreses, de les quals 127 per primer cop. La línia d’autoocupació d’Incorpora ha contribuït a impulsar a Girona 29 nous negocis liderats per persones en risc d’exclusió social, el que representa un 45% més que l’any anterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.