SOCIETAT
Loteries destina més de quatre milions d’euros a la construcció de nous centres Barnahus
Loteries de Catalunya destina 4,2 milions d’euros a la construcció de nous centres Barnahus, que tenen l’objectiu de detectar de forma precoç, atendre i contribuir a la recuperació d’infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals. Es tracta de la totalitat dels beneficis del 2023 i amb aquesta xifra ascendeix fins a 300 milions d’euros la quantitat que Loteries ha destinat a accions socials durant els seus 35 anys d’existència. Loteries ha fet l’anunci tot coincidint amb l’inici aquest dimecres de la campanya de La Grossa de Cap d’Any, enguany sota el lema ’Toca que toca’, que vol remarcar el “doble benefici” que aporta el sorteig.
Així, el lema d’enguany de La Grossa posa el focus en la possibilitat de guanyar el premi –200.000 euros per bitllet de 10 euros–, però també en la “satisfacció” perquè la recaptació va destinada a accions socials.
“Quan es compra un bitllet de La Grossa s’està contribuint a ajudar a les persones necessitades a través d’accions socials”, remarquen els responsables del sorteig. L’espot de La Grossa s’ha rodat a la residència, centre de dia i casal de gent gran Rubí (Vallès Occidental) i els protagonistes són persones treballadores i persones usuàries del centre. També hi participa el grup de música inclusiu Árboles Amarillos.
La construcció de nous centres Barnahus, un servei d’atenció integral als infants i adolescents que han patit abusos sexuals, està liderada pel Departament de Drets Socials i Inclusió, en col·laboració amb Salut, Educació i Formació Professional, Justícia i Qualitat Democràtica, Interior i Seguretat Pública i Igualtat i Feminisme.
Són centres similars a una llar, que creen un entorn segur i de confiança per als infants i les seves famílies, i faciliten la intervenció coordinada de professionals del camp social, psicològic, mèdic i judicial. D’aquesta manera, s’evita que les víctimes hagin de recórrer a múltiples instàncies judicials, sanitàries o socials, i es garanteix el seu benestar.
Arran dels bons resultats del projecte pilot, que es va posar en marxa a Tarragona, el model s’ha expandit per tot el territori català, amb 14 serveis actius, alguns dels quals en espais provisionals fins que se’n construeixin els equipaments definitius.