AIGUATS
Acaba l’episodi de pluja amb 122,1 l/m2 acumulats a Ulldecona i 43,2 a Alcanar en mitja hora
Els Bombers atenen 52 avisos fins a les 22.00 hores i el 112 registra 787 trucades fins a la una de la matinada
Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquesta matinada passada la fase d’alerta del Pla especial d’emergències per risc d’inundacions a Catalunya (INUNCAT) i també l’alerta del Pla PROCICAT per fort onatge. El gruix de precipitacions ja ha finalitzat, així com també el fort onatge a l’extrem sud, tot i que els dos plans es mantenen encara en prealerta les properes hores. A més, a mitjanit han finalitzat les restriccions de mobilitat que hi havia vigents cinc comarques des de les sis del matí de dimecres.
Les pluges més intenses durant el dia van ser principalment a les comarques de l’extrem sud i de Tarragona, amb algunes intensitats i acumulacions destacades, com els 122,1 litres acumulats al llarg del dia a Ulldecona (Els Valentins); els 43,2 l/m2 en 30 min a Alcanar, 41,6 a Ulldecona i 24,6 a Mas de Barberans (Montsià).
Fins a la nit, les precipitacions es van mantenir mantingut sobretot a la zona del Delta de l’Ebre i als volts de les 22.00 hores hi va haver una tempesta d’intensitat torrencial a la zona d’Alcanar (Montsià). Per aquest motiu es va enviar una alerta als telèfons mòbils del municipi d’Alcanar demanant pujar a les plantes superiors i no moure’s. L’aigua va baixar amb intensitat des dels barrancs per alguns dels carrers del municipi però no es van registrar incidències destacades.
Un cop passat el gruix de precipitacions, i com estava previst, a les 00.00 hores han finalitzat les restriccions de mobilitat i suspensió d’activitats a les comarques Baix Ebre, Baix Camp, Ribera d’Ebre, Montsià i Tarragonès. Igualment, en aquestes comarques s’ha de mantenir la prudència per les pluges que han afectat aquests territoris les darreres hores. Es manté l’avís per acumulació de més de 100 l/m2 en 24 hores al Baix Ebre, Montsià i Terra Alta fins al matí.
Durant l’episodi i fins a la 1.00h el telèfon d’emergències 112 ha rebut un total de 787 trucades que han generat 708 expedients principalment al Tarragonès (242), Barcelonès (106), Baix Camp (104); i Montsià (58) sobretot per peticions d’informació, inundacions de baixos, risc estructural o incidències de trànsit.
Des del matí de dimecres, els Bombers de la Generalitat han rebut 52 avisos per serveis relacionats amb el temporal, la majoria a la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, amb 17, seguit de la Metropolitana Sud, amb 14, de Tarragona, amb 8, i de Terres de l’Ebre, amb 6.
El servei més destacat ha estat a la Miliana, a Ulldecona, on la població ha quedat negada i incomunicada per l’aigua que baixava pel barranc. Fins allà, els Bombers han activat vuit dotacions per valorar l’escenari, amb efectius del GRAE muntanya i del subaquàtic, i han assistit a dues persones que tenien una acumulació de fins a 50 cm d’aigua a la planta baixa, ajudant-los a pujar fins a la primera planta, i evacuant dues persones més fins a Godall. A més, també han comprovat que la desena de veïns de la població estiguessin en perfecte estat, no tinguessin cap afectació al seu domicili i poguessin pernoctar-hi amb tranquil·litat. A la nit, els efectius dels bombers també han fet supervisió dels barrancs de la zona d’Alcanar.
Des de la Sala de Control Territorial de la Regió d’Emergències de Tarragona i Terres de l’Ebre han coordinat, a través dels ajuntaments de la zona, les necessitats dels municipis afectats pels aiguats i monitorat l’evolució de les pluges sobre les comarques del Baix Ebre i el Montsià. Durant tot el dia han coordinat rutes de reconeixement per fer seguiment de com baixaven barrancs, rius, rieres o punts inundables, i davant la presència d’una tempesta activa i estàtica, que provoca que els barrancs baixin plens d’aigua, han apropat recursos a Tortosa i Amposta per donar resposta a aquest episodi de risc.
Segons el Servei Català de Trànsit, en aquests moments es mantenen tallades per inundacions la TP-3311 de Galera a la Sénia i la TV-3322 a Ulldecona. Pel que fa a la circulació de trens, durant el dia d’avui ha estat tallada la circulació de la R16 entre Tarragona-Tortosa-València i també ha estat suspès el servei alternatiu per carretera. També hi ha hagut afectacions a la R15 i R17.
En la jornada d’ahir, les mesures preventives preses pel govern català davant dels possibles efectes del pas de la dana a cinc comarques del sud de Catalunya –el Tarragonès, el Montsià, el Baix Ebre, la Ribera d’Ebre i el Baix Camp– van provocar ahir cues a l’AP-7 i diversos problemes de circulació.
També hi va haver problemes a la carretera BP-1103 entre el Bruc i Monistrol de Montserrat, on es va haver de donar pas alternatiu per despreniments a causa de la pluja. A la resta del territori, i a causa de les restriccions de mobilitat, els Mossos van establir punts de regulació del trànsit a l’AP-7, N-340, la T-331, la C-43 i l’N-420. Les cues derivades d’aquestes restriccions van ser especialment importats a l’AP-7, que durant el matí va quedat tallada entre Altafulla i Roda de Berà. Al voltant de les sis de la tarda, els Mossos van informar de la reobertura de l’AP-7 i de la resta de carreteres tallades a les comarques de Tarragona.
Els conductors afectats pels controls dels Mossos van viure la situació amb certa confusió i resignació. A la rotonda d’accés a l’AP-7 a Tarragona, la gran majoria eren transportistes. És el cas del Francisco Moya, un autònom que treballa per una empresa de productes congelats. Al matí s’havia desplaçat des de Barcelona fins a Constantí, on va descarregar els aliments. “L’autopista estava tallada a Torredembarra i he hagut de fer un tomb boig per poder arribar”, va explicar a l’ACN. Un altre punt on els Mossos van fer controls van ser els accessos del túnel del coll de Lilla i des de les vuit del matí van tallar la circulació en direcció Tarragona, deixant passar només serveis essencials.
Al vespre, la consellera d’Interior, Núria Parlon, va comparèixer per explicar que les restriccions decretades quedaven anul·lades a mitjanit tal com s’havia indicat inicialment. “Els nens podran anar a les escoles, les universitats estaran obertes i la gent podrà anar a treballar”, va dir. Parlon va celebrar que les mesures decretades pel govern al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre haguessin “ajudat” a evitar incidències greus. La consellera també va justificar les retencions a l’AP-7 pel fet que es tracta d’una “via refugi” per evitar que hi hagi vehicles a zones inundables.