Alerten que el nombre de persones que viuen al carrer s'ha doblat en vuit anys
L’Ajuntament de Girona alerta que La Sopa, l’únic centre que hi ha per a persones sense llar a les comarques gironines, està “saturat” i que la seva “capacitat limitada” fa que no sigui possible atendre tothom que ho necessita. Segons l’últim recompte de l’Ajuntament, fet el maig d’aquest any, a Girona hi havia 111 persones dormint al carrer, gairebé el doble que el 2016 (60). La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Girona, Amy Sabaly, adverteix, però, que ara mateix aquesta xifra es supera “de llarg”, com també van assegurar a aquest diari fa uns dies responsables de l’entitat Som Sostre, que calculen que el nombre de persones que viuen al carrer a Girona es podria acostar als 200.
A la presentació dels actes de la Setmana Ningú Sense Llar de Girona, tant la regidora com la presidenta de Càritas, Dolors Puigdevall, han donat per fet que aquesta xifra encara augmentarà més després de la decisió del Tribunal Constitucional de tombar part de la llei que obligava a grans tenidors a oferir un lloguer social abans del desnonament de persones vulnerables.
A tot això s’hi sumen les queixes i el malestar dels treballadors de La Sopa, que, en un escrit, detallen els problemes i les mancances que té el centre resultat “d’anys de deixadesa i manca d’inversió”. Entre d’altres, assenyalen sobresaturació de les habitacions, problemes amb el subministrament d’aigua, dutxes i lavabos trencats, plagues de paneroles i xinxes, manca de personal o presència de treballadors en “condicions il·legals” i fora del conveni vigent. Ivan Santiago, cap de torn de La Sopa, afegeix a l’ACN que l’ascensor no s’arregla quan s’espatlla, cosa que perjudica els treballadors de la cuina que tenen el magatzem a la planta baixa i la cuina a la tercera planta. També assegura que han de rentar la roba amb garrafes d’aigua, perquè no arriba prou pressió, que les dutxes no funcionen, que els despatxos estan en un estat “deplorable” o que els lavabos no estan operatius.
Sabaly manifesta que el consistori entén les queixes i reclamacions dels treballadors de La Sopa i per això reclama la implicació de “totes les administracions, sobretot econòmica i residencial, per poder encarar aquest problema”. A més, recorda que a aquest centre s’hi deriven usuaris provinents de tota la demarcació perquè “no hi ha altre lloc” on puguin anar. En aquest sentit, ha anunciat una aportació de 70.000 euros de la Diputació de Girona, però ha recordat que el 70% del pressupost de La Sopa, que aquest 2024 és d’1.664.483 euros, l’assumeix l’Ajuntament de Girona, mentre que la resta va a càrrec de la Generalitat (145.000), la Diputació de Girona (180.000) i l’Ajuntament de Salt (33.000). També es compta amb els diners del patronat de la Fundació Privada Santa Creu de la Selva, a més dels donatius i les aportacions de Càritas i Creu Roja. Fonts del consistori han avançat que aquest any es preveu un augment de la partida pressupostària de La Sopa.
Conscienciar sobre el sensellarisme
Pel que fa a la Setmana Ningú Sense Llar, aquest esdeveniment durà a la ciutat una sèrie d’activitats amb l’objectiu de denunciar i conscienciar sobre la problemàtica social del sensellarisme. La iniciativa és organitzada per l’Ajuntament de Girona, a través del Centre d’Acolliment i Serveis Socials La Sopa; Càritas Diocesana de Girona, i Creu Roja i compta amb la col·laboració de la Universitat de Girona (UdG) i la delegació de Girona del Col·legi d’Educadors Socials de Catalunya.
La programació arrencarà dilluns 18 de novembre amb una taula rodona sota el nom “Llei i sensellarisme: desafiaments i solucions per al futur en un debat públic”, que se celebrarà a les 10 h a la Facultat d’Educació i Psicologia de la UdG.
Dimarts a la tarda tindrà lloc l’anomenada “Ruta arquitectura hostil”, un passeig per identificar els elements de la via pública que impedeixen el descans i confort de les persones sense llar; mentre que dimecres, a les 10 h, es durà a terme una acció de sensibilització a la plaça de Francesc Calvet i Rubalcaba, durant la qual es llegirà un manifest. Les propostes seguiran dijous a les 18.30 h, a la delegació del Col·legi d’Educadors i Educadores Socials a Girona, amb les “Converses amb sostre”, i divendres, a les 10 h, amb la Festa de Tardor “Trobades amb Sostre” a la ronda de Pedret. Tancarà la programació d’activitats la presentació del documental 13 veus, una realitat: el sensellarisme, que es farà dissabte, a les 11.30 h, al Cinema Truffaut.