Societat

La monarquia

Lluís Simon

‘Jaime I’, rei de València

L’apro­pi­ació cul­tu­ral i el domini polític de Cas­te­lla sobre tot allò que un dia van repre­sen­tar els Països Cata­lans es veu d’una manera cru­enta aquests dies a València arran de la crisi de la dana. N’és un exem­ple un dels grans refe­rents històrics que com­par­tim, el rei Jaume I. A València ja és ofi­ci­al­ment Jaime I i cada vegada ho serà més a les Illes i ja no diguem de l’Aragó, comu­ni­tat gover­nada per fanàtics anti­ca­ta­lans.

La gran base mili­tar des de la qual l’exèrcit espa­nyol coor­dina (o ho intenta) les ope­ra­ci­ons a l’Horta Sud l’han bate­jada pre­ci­sa­ment amb el nom de Jaime I, dei­xant clar que si un dia hi va haver un monarca que va domi­nar el Medi­ter­rani va ser tan espa­nyol i borbó com Fer­nando VII. Par­lant de Bor­bons, el d’ara, Felip VI, s’ha pas­se­jat aquesta set­mana enmig dels mili­tars pre­ci­sa­ment en aquesta base. Ho ha fet amb el seu uni­forme de cap dels exèrcits evi­tant cap des­deny cap a la seva per­sona. No es repe­tirà un epi­sodi com el del fang. Quan torni a pas­se­jar per Pai­porta o qual­se­vol de les altres viles anor­re­a­des per l’aigua, estarà tot sota con­trol.

S’ha de dir que la cone­guda base que l’exèrcit de terra té al País Valencià està situ­ada a Bétera (Camp del Túria), una de les pobla­ci­ons que el boti­fler Cristóbal de Mos­coso –pri­mer comte de Tor­res-Tor­res– va des­truir i cre­mar durant la Guerra de Suc­cessió quan l’exèrcit de Felip V va des­co­brir que la població havia donat suport a la causa aus­tri­a­cista i als com­ba­tents mau­lets.

La Corona de Cas­te­lla va començar la feina a València fa més de tres-cents anys, però ha estat en les últi­mes dècades quan des de Madrid s’ha acon­se­guit des­na­tu­ra­lit­zar el naci­o­na­lisme i sobi­ra­nisme valencià per con­ver­tir això que ells en diuen “comu­ni­tat” en una mena de segona província de Madrid, la seva platja, com en diuen alguns. La capa­ci­tat de resistència de les ins­ti­tu­ci­ons pròpies, com la Gene­ra­li­tat, ha estat tan nul·la que fins i tot els soci­a­lis­tes, que tenen un par­tit que porta en el seu nom País Valencià, ha renun­ciat a usar el terme per temor que la reacció cas­te­llana els enviï a la famosa pape­rera de la història.

Mal­grat els insults que van rebre Felip i Letícia, el País Valencià actual és la història d’un èxit, el de l’assi­mi­lació cul­tu­ral. Els fran­ce­sos, tan repu­bli­cans com són, han fet el mateix amb la Cata­lu­nya Nord. Que­dem nosal­tres, al mig, expo­sats al mateix perill. Som els següents de la llista...

Les joies de Letícia

Espanya és un país que no té remei. L’última pensada de la reina Letícia per donar suport a les víctimes de la dana del País Valencià ha estat surrealista. Amb el beneplàcit dels mitjans que ho han venut tot plegat com la més gran operació de solidaritat de la dècada, ha aparegut aquesta setmana en un acte social amb unes arracades d’una marca valenciana. Segons tots plegats, aquesta és la prova definitiva dels sentiments profunds de la reina vers els pobles inundats per l’aigua i el fang. A més, les llàgrimes de la reina a Paiporta podran tenir continuïtat la setmana vinent. La Casa Reial prepara una nova visita als pobles afectats. Això sí, sense que els monarques hagin de discutir directament amb els seus plebeus, que encara malviuen sense casa, sense feina i, alguns, sense familiars.

La plaga dels Borbons

Mentre els monarques feien el seu numeret al País Valencià, una de les múltiples cosines de tots els graus que té el rei, Maria de Borbó, que viu a prop de la zona zero, demanava als veïns, voluntaris o despistats que fessin el favor de no trepitjar la seva propietat durant els pitjors dies de la crisi. Entenem que els aristòcrates, com han fet sempre, no volien veure una invasió de plebeus bruts de fang pels seus camins. Un cop es va filtrar la carta amb aquesta petició signada pel seu marit, la Borbó en qüestió va assegurar que tot era mentida. Bé, no ho era tant. Resulta que patien per si a alguns dels voluntaris els passava alguna cosa en algun dels seus camins privats ja que, llavors, ells, com a propietaris, en serien “legalment responsables”. Quin personal.

Les riques també ‘ploren’

En això de la dana i la família reial espanyola n’hi ha per fer-ne una tesi sobre com informar els ciutadans amb el biaix necessari perquè tots acabem rendits al seu estat emocional envers les víctimes. L’hereva al tron, Elionor, va fer 19 anys dos dies després de la gran inundació. A la premsa rosa i als mitjans oficials els va faltar temps per explicar-nos que no havia pogut ni celebrar l’aniversari perquè la noia estava devastada. Com sempre, més que notícies es publiquen hipòtesis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.