SOCIETAT
Un de cada tres joves de l’àrea de Barcelona ha pres alcohol als tretze anys
Tretze anys o menys. Aquesta és l’edat que un de cada tres joves de les comarques barcelonines ha provat per primer cop l’alcohol, segons recull l’Enquesta d’hàbits relacionats amb la salut que la Diputació de Barcelona ha elaborat amb la participació de més de 30.000 estudiants de quart d’ESO de la demarcació. El percentatge s’enfila al 68,6% als catorze anys. A aquesta edat, el percentatge de noies que diuen haver tastat l’alcohol (70,4%) és més elevat que el dels nois (59,8%).
Entre els estudiants de 4t d’ESO que han begut alcohol, un de cada tres ha consumit quatre o més begudes en una ocasió i el 57,4% s’ha emborratxat alguna vegada. L’enquesta també recull que el 58,3% dels adolescents creu que beure alcohol provoca relacions sexuals poc responsables, percentatge que arriba al 61,4% entre els nois. A més, el 44,8% opina que pot provocar violència i el 47,2% reconeix que pot afectar el rendiment escolar.
El Servei de Salut Pública de la Diputació de Barcelona, entre d’altres vies de treball, proporciona als ajuntaments recursos per millorar la salut de la població mitjançant la promoció d’hàbits i estils de vida saludables, incloent-hi la prevenció i reducció dels riscos associats al consum d’alcohol, especialment entre la gent jove. Com a novetat, aquest any ofereix el taller de dispensació responsable d’alcohol pensat per donar resposta a problemàtiques detectades en entorns d’oci nocturn i en festes populars on es dispensa alcohol. Aquest taller s’adreça al personal de barres de festes populars al quals s’ofereixen eines teòriques i pràctiques per identificar i anticipar situacions de risc evitant que es puguin convertir en problemàtiques, amb l’objectiu de fomentar espais de música i ball més segurs i augmentar la sensació de benestar en les persones usuàries.
Paral·lelament, també posa a disposició dels consistoris tallers educatius sobre l’alcohol, com ara Desmitifica l’alcohol adreçat a municipis de menys 20.000 habitants, o l’exposició itinerant i digital Dona la volta a l’alcohol, dirigida als joves del segon cicle de l’ESO i que aquest mes es pot veure a Igualada i Esplugues de Llobregat.
Un altre recurs és la guia metodològica Entre iguals destinada a municipis interessats a posar en marxa un programa de prevenció del consum d’alcohol en joves en els espais d’oci nocturn.
A més, la Diputació de Barcelona dona suport econòmic per a accions dels municipis relacionades amb la prevenció del consum d’alcohol.