societat
Mor Celeste Caeiro, la dona que va donar nom a la Revolució dels Clavells
El dia 25 d’abril de 1974 va distribuir clavells als militars responsables del cop d’estat per derrotar el règim dictatorial liderat per Marcelo Caetano
La portuguesa Celeste Martins Caeiro (Lisboa, 1933), coneguda per ser la dona que va distribuir clavells als militars el matí del 25 d’abril de 1974, ha mort a l’edat de 91 anys, tal com ha confirmat la seva neta, Carol, a les xarxes socials.
Aquest any se celebrava el cinquantè aniversari de la Revolució dels Clavells. Un alçament militar i civil que va tenir lloc a Portugal el dia 25 d’abril de 1974 i que va acabar amb el règim dictatorial conegut com a Estat Nou, vigent des de 1926. Després del triomf de la revolució es va restaurar la democràcia. El motiu pel qual aquella fita du aquest nom tan bonic, Revolució dels Clavells, és gràcies a Celeste Caeiro.
Caeiro, de mare gallega, treballava en un restaurant de Lisboa on s’oferien clavells a la clientela, però com que el 25 d’abril de 1974 no va obrir amb motiu del cop d’estat que s’estava produint, el gerent va donar els clavells al personal perquè se’ls emportessin cap a casa. De camí a casa, Celeste es va trobar els tancs dels revolucionaris i tot preguntant què passava, un soldat li va respondre “Anem al Carmo a detenir Marcelo Caetano. Això és una revolució!”. El soldat li va demanar un cigarret, però com que Celeste no en tenia cap, li va donar un clavell, que ell es va posar en el canó de l’escopeta. I així, en el camí des de Chiado fins a l’església dels Màrtirs, Celeste va anar repartint clavells als soldats que trobava. El Clavell es va acabar convertint en una icona de llibertat, i ella va passar als llibres d’història.
El 1999 la poeta Rosa Guerreiro Dias li va dedicar el poema Celeste em Flor.