Consorci crea electrolitzador de 5kW per generar H2 verd en el sector siderúrgic
Davant el repte de descarbonitzar indústries d’alt consum energètic, el projecte Hymet ha culminat quatre anys d’investigació amb el desenvolupament d’un electrolitzador nacional de 5 quilowatts de potència que produeix hidrogen verd de manera “més eficient” per valoritzar els residus produïts per la indústria siderúrgica.
Impulsat per la multinacional espanyola Celsa i IREC, al costat d’una desena empreses i centres tecnològics, el projecte ha explorat les aplicacions que té per al sector la tecnologia SOEC, un electrolitzador que treballa a alta temperatura basant-se en l’aprofitament de la calor residual i de l’excés de vapor generat en les instal·lacions industrials per produir hidrogen renovable.
“Hymet ha validat la utilitat que té aquesta tecnologia per valoritzar l’escata -un subproducte ric en òxid de ferro- amb el mínim impacte climàtic”, ha assegurat a EFE Anna Casals, responsable d’innovació de Celsa, grup que té el compromís d’aconseguir el 98 % de valorització dels residus que genera el 2030.
L’electrolizador d’alta temperatura redueix el vapor d’aigua a hidrogen mitjançant electricitat renovable per obtenir hidrogen verd, un dels vectors energètics que centraran la COP29 de Bakú (Azerbaidjan), que tindrà lloc fins al proper 22 de novembre.
Posteriorment l’hidrogen s’utilitza per donar una segona vida al subproducte a través d’un reactor de reducció, també desenvolupat en el marc del projecte Hymet que, segons Casals, ha aportat “grans avanços tant a la tecnologia de reducció com en la d’electròlisi” i l’ús de la qual ajudarà a “tancar el cercle” de la multinacional en sostenibilitat.
Per la seva banda, l’investigador sènior en l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), Marc Torrell, ha afirmat que la tecnologia SOEC es troba en “un nivell de maduresa suficient com per ser escalada”.
A més de la coordinació tècnica del projecte, IREC, que col·labora amb EFE en la difusió d’aquest contingut, es va encarregar al costat d’empreses com AMES PM Tech Center del desenvolupament dels components que formen l’apilament, és a dir, el dispositiu electroquímic que és el “nucli central” d’aquesta tecnologia.
Segons l’enginyer de projectes en Tècniques Reunides, Unai Puertas, el prototip per a validació de la tecnologia SOEC “ha aconseguit valors de 38 quilowatts-hora per cada quilogram d’hidrogen” que redueixen “substancialment” els assolits per altres tecnologies “que rares vegades baixen dels 50 quilowatts-hora”.
Aquesta eficiència del prototip, construït per Tècniques Reunides en col·laboració amb AESA, suposa en la seva opinió un al·licient per continuar avançant en dissenys posteriors per “no conformar-nos només amb cinc quilowatts, sinó ser capaços d’integrar la tecnologia a plantes a gran escala que es puguin subministrar a escala industrial”.
Els investigadors han coincidit que el projecte emmarcat en el programa ‘Missions Ciència i Innovació’ del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitat a través del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), ha generat “un consorci” que esperen que “tingui continuïtat” per seguir buscant solucions de cara a la descarbonització de qualsevol sector.