Societat

Les demandes, també desbordades

La ultradreta lidera el front judicial mentre els afectats s’organitzen

Les inundacions han desfermat querelles i demandes als tribunals contra dirigents polítics. Diversos tribunals ja n’analitzen mitja dotzena. La majoria, d’organitzacions d’ultradreta o negacionistes del canvi climàtic, a la recerca de notorietat i per desacreditar la política convencional, tret d’algunes amb l’objectiu d’esclarir la gestió de la crisi. Carlos Mazón i Pedro Sánchez lideren el rànquing de demandats, amb diversos consellers i ministres al darrere, tot i que la creació d’associacions d’afectats és encara incipient, perquè encara esdevé prioritari refer-se abans que exigir responsabilitats. Tot i això, el front judicial ja està obert.

Curro Nicolau

El primer pas el va fer l’advocat valencià Curro Nicolau. El Tribunal Superior de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va admetre a tràmit una demanda per la “inactivitat” del president de la Generalitat Valenciana i de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències. El jutge va demanar fa deu dies al govern valencià els expedients administratius i va donar nou dies de termini a l’executiu per personar-se en el procediment en qualitat de demandat. Així mateix, Nicolau ha denunciat Pedro Sánchez i Fernando Grande-Marlaska al Tribunal Suprem al·legant que el president espanyol tenia el “mandat legal” de declarar l’estat d’alarma des del primer moment per desplegar l’exèrcit en les hores posteriors al temporal i el valencià, l’alerta.

Pòdcast

Els autors del pòdcast Greuges pendents promouen una denúncia per homicidi imprudent. Francesc Miralles, Andrea Kruithof i Juan Cardona han engegat la campanya Justícia per a València i recullen suport a través de les xarxes socials per “exigir responsabilitats per les greus negligències durant la gestió de la dana”, sobretot a membres del govern valencià. Disposen ja de prop de 2.000 signatures i d’un centenar d’advocats que s’hi han ofert per preparar-la, asseguren. Paral·lelament, també podrien iniciar una reclamació de responsabilitats patrimonials a l’administració que suposi una indemnització per als afectats. Esperaran fins a l’aixecament de tots els cadàvers i el recompte final de víctimes, tenint en compte que encara hi ha desapareguts. “Volem demostrar que molta gent no hauria sortit de casa si hi hagués hagut un avís”, avança l’advocat Miralles.

La ultradreta, líder

Però és la ultradreta la que lidera les presentacions, que encara no s’han admès a tràmit. Manos Limpias, Iustitia Europa, Vox i Tierra SOStenible ja s’han personat als jutjats. Les dues primeres han denunciat Sánchez, diversos ministres i el president valencià. Els de Santiago Abascal apunten només contra el govern estatal socialista, ja que fa només uns mesos formaven part de l’executiu de Mazón. La quarta entitat és la negacionista Tierra SOStenible, que s’ha personat a l’Audiencia Nacional contra els presidents.

CGT

El sindicat ha presentat una demanda a la fiscalia del TSJCV. Considera que la mala actuació de Mazón el converteix en culpable i posa èmfasi en la inconsciència d’“haver permès que molts treballadors seguissin al lloc de treball o s’hi incorporessin el vespre del dia 29, tot i conèixer l’emergència. Remarcarà l’absència d’avisos a la població.

L’associació d’afectats per l’accident mortal del metro de València ha ofert suport als qui es vulguin constituir en entitat. La jurisprudència fixa que l’administració ha de respondre per les lesions que pateixin les persones, sempre que sigui a conseqüència del funcionament dels serveis públics, tant si es deuen a una mala praxi com si no. En la riada de Biescas, en què van morir 87 persones, l’Audiencia Nacional i el Suprem van fixar en 180.000 euros les indemnitzacions per víctima mortal, que van abonar els governs estatal i aragonès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.