societat
Més de 4.000 voluntaris per al Gran Recapte
Més de 4.000 voluntaris repartits per 200 punts de venda de la demarcació de Girona han treballat durant dos dies per recollir aliments en el marc del Gran Recapte. Els voluntaris, de fet, són la peça clau d’aquesta campanya i es necessiten per estendre la solidaritat.
La presidenta del Banc d’Aliments de Girona, Carme Casacuberta, explica que encara és aviat per valorar la campanya amb dades exactes. Amb tot, les “primeres impressions són bones”, especialment pel que fa a les aportacions econòmiques: “Les dades no les tenim, però tot indica que les aportacions econòmiques podrien ser lleugerament superiors a les de l’any passat.” Casacuberta destaca la importància dels voluntaris: “Quan els ciutadans veuen voluntaris en els punts de recollida, la seva predisposició a col·laborar creix significativament. No només per la recollida d’aliments, sinó especialment per les donacions econòmiques, que ens permeten comprar exactament els productes que més necessitem.”
Carme Casacuberta explicava ahir, pel que fa a la recollida, que anava de manera desigual. És aviat, és cert. Però hi ha poblacions que han millorat en relació amb l’edició anterior, mentre que d’altres han decaigut. La recollida se centra en els aliments, amb un paquet bàsic, però també hi ha l’opció de fer donacions econòmiques. En aquesta edició, les aportacions econòmiques s’han centrat a ajudar els afectats de la gota freda que va devastar poblacions del País Valencià.
Altres entitats també hi han participat, com ara el Girona Futbol Club, a través del qual els aficionats han pogut col·laborar en la recollida d’aliments del Gran Recapte amb una iniciativa instal·lada en un estand a la Fan Zone de Montilivi. Així mateix, han donat la possibilitat de recórrer a una segona via de donació, en aquest cas en línia, a través del supermercat virtual, on es poden seleccionar els productes que es volen donar.
En espera de les dades oficials, Albert Riera, director del Banc dels Aliments, ha donat les dades de la campanya de l’any passat a Girona. Una dada sí que és remarcable i, alhora, preocupant: el Banc dels Aliments només arriba a cobrir el 13% de la dieta bàsica de la vulnerabilitat alimentària.
L’edició passada
En l’edició anterior es van recollir 153.539 kg d’aliments, un 15% més que el 2022. La recollida va representar un valor econòmic de 436.050 euros. Pel que fa a la recollida de diners, va ascendir a 107.395, un 50% menys que el 2023. En total, la campanya va ser de 543.446 euros. “Aquestes dades demostren –explica Riera–que la solidaritat en forma de donació d’aliments és un model que la ciutadania continua veient com a útil i necessari per ajudar a disminuir la precarietat alimentària de les persones necessitades”, hi va afegir.