Societat

Arrels, la Comunitat Palestina i la Fundació Roure, medalles d’honor de Barcelona

La Fundació Arrels, la Comunitat Palestina a Catalunya i la Fundació Roure han estat alguns dels guardonats aquest dimarts a la nit amb les medalles d’honor que atorga anualment l’Ajuntament de Barcelona. L’acte d’entrega de les distincions ha tingut lloc al Saló de la Cent de la seu consistorial i ha tingut una absència destacada, la de l’entitat palestina, que aquest matí ja ha anunciat que no recolliria el guardó disconforme amb la postura de l’alcalde de la capital catalana, Jaume Collboni, en el conflicte amb Israel.

L’Arxiu Històric del Fort pienc, l’APA Poble-sec, l’Associació de Veïns del barri de la Mercè, els Castellers de Sarrià o l’Associació de Veïns i Amics del Passeig de Sant Joan també han estat distingits.

A totes aquestes entitats també cal sumar-hi el Club Deportivo de Torre Baró, Mirada de Dona, la Pastisseria Roquetes o el Club Natació Poblenou, entitats a les quals se sumen dotze persones a títol particular fins a les 24 medalles atorgades, 5 des de l’àmbit de ciutat i 19 a proposta dels consells dels diferents districtes.

Aquest dimarts al matí, la Junta Directiva de la Comunitat Palestina de Catalunya ja ha confirmat en un comunicat a les xarxes socials que no recolliria la medalla de la mà de l’alcalde, a qui retreuen no haver encapçalat cap iniciativa “per posar fi al genocidi” a Gaza. “Al contrari, el primer que va fer com a alcalde és recuperar les relacions amb Tel-Aviv”, ha denunciat.

“Necessitem un Ajuntament que posi fi a les complicitats, que aturi la presència d’empreses armamentístiques a la fira i posi fi a la col·laboració amb empreses que es beneficien de l’ocupació, d’acord amb el que ha estipulat l’opinió consultiva de la CIJ”, conclou el comunicat de la Junta.

Fa uns dies, la Comunitat Palestina de Catalunya ja va advertir que no acceptaria la Medalla d’Honor de Barcelona si qui la lliurava era Collboni. En una carta, l’associació denunciava que l’alcalde “no representa els valors” pels quals el consistori atorga les medalles i s’obria a rebre la distinció li lliurava “un regidor o funcionari de l’Ajuntament”, una opció que finalment no ha succeït.

Els dotze particulars

Pel que fa a les medalles a persones a títol individual, es tracta de Bàrbara Martínez, referent a la Barceloneta en el foment de la salut de la gent gran a través de l’esport; Sílvia Reyes, a títol pòstum, per l’activisme a favor del col·lectiu LGTBI; Maria Assumpció Vilà, vinculada al camp del voluntariat social, o Javier Alegria, pels 30 anys al capdavant de la publicació mensual ’El Raval’.

També a títol pòstum s’ha distingit Joan Itxaso, figura destacada del moviment veïnal al barri de la Sagrada Família; Lluïsa Erill Abajés, dedicada a la construcció del teixit associatiu del territori; Eldibrando Peña, promotor de la xarxa comunitària des de la perruqueria que regenta des de fa més de quaranta anys, o Rosa Castells, per la contribució al teixit comercial del barri de Sant Gervasi.

Finalment també s’ha distingit la fotògrafa Pilar Aymerich; Manuel Dengrà, que ha estat cinquanta anys al capdavant del Futbol Club Martinenc; Josep Carbonell, membre del moviment veïnal de la Sagrera, i Joan Mani, dinamitzador del barri de Sant Martí a través de les festes populars i del teixit comercial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.