Adeu als legionaris ocupes
La marxa de l’última germandat per ordre judicial desbrossa el camí per construir pisos a les antigues casernes de Sant Andreu
Els veïns es queixen de paràlisi municipal i denuncien que encara no s’han entregat habitatges per a gent gran acabats fa un any i mig
Ja no hi són. De fet, no hi són des del juliol, però ha transcendit ara, quan l’Ajuntament de Barcelona ho ha fet públic. Les antigues casernes de Sant Andreu podran continuar avançant en la seva transformació després de la desocupació del terreny i de l’edifici, que havia estat ocupat per tres entitats de legionaris des de feia més d’una dècada.
L’última germandat, l’Hermandad de Antiguos Caballeros Legionarios, va ser-ne desallotjada al juliol, de manera que s’ha recuperat el local situat al passeig Torras i Bages, 122, i el solar annex, de 5.000 metres quadrats. El consistori s’ha preocupat de repintar de blanc la paret on hi havia la simbologia dels legionaris.
El desallotjament parteix del requeriment judicial que va efectuar el Consorci de la Zona Franca (CZF) a instàncies de la Junta de Compensació, on hi ha present l’Ajuntament de Barcelona, l’any 2022, després que la germandat rebutgés una indemnització de 12.600 euros per abandonar els terrenys i l’edifici. El setembre de l’any passat, el jutjat de primera instància número 3 de Barcelona va dictar una sentència favorable al desallotjament, contra la qual l’entitat encara va interposar un recurs d’apel·lació. Es resistien a marxar, però la Junta de Compensació va instar l’execució provisional de la sentència, que va ser acceptada pel mateix jutjat, i finalment va ser executada el 3 de juliol passat.
L’any 2013 el CZF va signar un conveni amb les germandats de Sargentos Provisionales, Caballeros Mutilados i Antiguos Caballeros Legionarios per cedir-los l’ús d’una parcel·la de 5.000 metres quadrats, a més del local de les antigues casernes de Sant Andreu que ja ocupaven. El solar en qüestió hauria d’haver estat cedit pel CZF a l’Ajuntament a títol fiduciari amb la condició que els terrenys estiguessin lliures d’edificis i ocupants, en compliment de la reparcel·lació de les casernes aprovada l’any 2010.
El 2019, des de l’Ajuntament, es va requerir formalment a la Junta de Compensació, entitat de naturalesa administrativa presidida pel CZF, que lliurés a la corporació municipal la finca ocupada lliure de preexistències. Després de la pandèmia es van reprendre les negociacions, fruit de les quals les germandats de Sargentos Provisionales i Caballeros Mutilados sí que van acceptar la indemnització i van abandonar l’espai. Més endavant, l’Ajuntament va instar la Junta de Compensació a iniciar el procediment judicial que ha permès la desocupació del local per part de l’última entitat.
Futura promoció d’habitatges
La lluita per recuperar l’espai ve de lluny. Es tracta d’una llarga reivindicació veïnal. El desallotjament permetrà al districte de Sant Andreu la construcció d’habitatges, un cop estigui reparcel·lat l’àmbit. En aquest sentit, des de l’associació de veïns i veïnes de Sant Andreu Nord - Tramuntana, Camilo Ramos celebra la marxa dels legionaris perquè ha d’accelerar el procés per construir-hi habitatges, però alerta que encara hi ha una família de militars que hi viuen amb la qual encara no s’ha arribat a un acord de reubicació: “Haurem de continuar esperant.” Ramos recorda que no importa que els desallotjats siguin legionaris o no, sinó que es desallotgi d’una vegada l’espai per poder tirar endavant els projectes planejats. És per això que el dirigent veïnal posa l’accent en el fet queara per ara només hi ha “un acord d’intencions” entre l’Ajuntament i la Zona Franca perquè en un futur es faci habitatge social, “però de moment és només això, un acord d’intencions”: “Fins que no s’aprovin de forma definitiva modificacions del planejament, nosaltres continuem esperant.”
Ramos insisteix que en el mandat de l’alcalde Jaume Collboni “no s’ha avançat ni un mil·límetre més del que ja hi havia”: “El tema no avança gens. En l’àmbit de les casernes hi ha uns habitatges per a la tercera edat que estan acabats des de fa un any i mig i no es donen als veïns, i estan acabats! No entenem res.” Ramos s’exclama que es parli tant dels legionaris i menys de la paràlisi a les antigues casernes.
Per la seva banda, des de l’associació veïnal Sant Andreu Sud, la seva presidenta, Cristina Galán, aplaudeix que s’hagi desencallat una reivindicació de les entitats socials i veïnals del districte. “Hi ha moltes altres parcel·les que estan alliberades des de fa temps i en les quals per manca de diners, de voluntat política, o del que sigui, encara estan per tirar endavant els equipaments previstos pactats amb els veïns en processos participatius”, lamenta Galán. I el pitjor, hi afegeix, és que “no hi ha horitzó temporal” perquè siguin una realitat.