tradicions
La Barcelona de Salvat-Papasseit, al pessebre
El pessebre de l’Ajuntament de Barcelona, que es podrà veure a partir d’avui al pati anomenat de les cotxeres o de carruatges, entrant per la porta principal de l’edifici de la plaça Sant Jaume, està dedicat al poeta Joan Salvat-Papasseit, amb motiu del centenari de la seva mort. L’Associació de Pessebristes de Barcelona ha agafat el poema Nocturn per a acordió (“Heus aquí: jo he guardat fusta al moll...”) i ha ambientat el naixement de Jesús en el que era l’antic moll de la Fusta, amb figures caracteritzades com els barcelonins dels anys 1910-1912. La figura de Joan Salvat-Papasseit, feta expressament per uns pessebristes d’Itàlia a partir de fotografies de l’època (la poden veure a la crònica de Jordi Panyella, pàgina 12), presideix un pessebre on els personatges principals –el nen Jesús, Josep i Maria– estan dins d’un vagó de tren, una reproducció del tren del Morrot que portava mercaderies al moll de la Fusta (definitivament enderrocat abans dels Jocs Olímpics). Aquest pessebre, amb la reproducció d’aquesta part del port antic de Barcelona i part del passeig Joan de Borbó, l’han fet els pessebristes barcelonins, els que els darrers anys el muntaven al Museu Marès. Aquest any, però, com que l’Ajuntament ha decidit no fer el pessebre al mig de la plaça Sant Jaume i, per contra, posar-hi una estrella gegant, el pessebre tradicional, una de les tradicions més nostrades i pròpies del Nadal, s’ha traslladat a dintre l’edifici del consistori. Ahir, l’Associació de Pessebristes de Barcelona ultimava tots els detalls d’un pessebre que agradarà molt al públic. A partir d’avui també es podrà veure el pessebre de la catedral de Barcelona, que torna a tenir la natura (per conscienciar sobre l’ecologia i la cura de la creació) com a gran protagonista.
Finalment, també avui obre, a l’avinguda de la Catedral, la Fira de Santa Llúcia, que se celebra des del 1786 i es considera, amb 238 edicions, el mercat de pessebres més antic del món. Estarà oberta de deu del matí a nou del vespre fins al 23 de desembre.
El passeig de Gràcia encén els llums de Nadal
El passeig de Gràcia va ser el marc ahir de l’espectacle d’encesa de l’enllumenat nadalenc, que oficialment dona el toc d’inici a la campanya nadalenca. En total, i fins al dia de Reis, Barcelona il·luminarà 110 quilòmetres d’espais amb llums i les façanes de 14 edificis singulars. Els llums estaran encesos des de dos quarts de sis de la tarda fins a la una de la matinada, de diumenge a dijous, i fins a les dues, els divendres, dissabtes i vigílies de festius.