SOCIETAT
Vilanova homenatjarà en un mural els orígens del barri de Sant Joan
És obra de l’artista Slim Safont que estableix un diàleg entre generacions a través del retrat d’una noia
El nucli es va formar amb la immigració espanyola dels anys cinquanta i seixanta
La imatge d’una noia, l’Ainhoa, usuària del centre obert del barri de Sant Joan de Vilanova i la Geltrú que porta a les seves mans un retrat d’aquelles primeres famílies que van arribar al municipi durant l’onada migratòria espanyola dels anys cinquanta i seixanta. Aquest és el nucli del mural artístic dibuixat per Slim Safont com a homentage a aquest nucli , iniciat el 1957 amb la construcció de la barriada 21 de Enero,a tocar de la plaça Xoriguer, i que s’inaugurarà el proper 4 de desembre. El projecte és fruit de la participació dels veïns i veïnes, gràcies a una sessió comunitària a la qual es van convidar les persones que havien viscut o viuen al barri i que van compartir idees, vivències i emocions amb l’objectiu de recuperar-ne els orígens, i com a mitjà d’unió i de cohesió social. “Una obra que recupera la memòria històrica i les arrels migratòries que han conformat el teixit social de la ciutat de Vilanova i la Geltrú”, apunten des del consistori.
La protagonista de l’obra, l’Ainhoa, crea un diàleg entre passat i present, entre una generació que va deixar enrere casa seva per començar de nou i una generació que hereta la seva història i la porta amb orgull.
El 21 de Enero va ser el nucli del que acabaria esdevenint el barri de Sant Joan. Amb la seva construcció va formar-se un nou carrer, el de Josep Coroleu, que baixa perpendicular des del carrer de l’Aigua fins a baix a mar. Aquests blocs van formar un barri suburbial als afores de Vilanova i la Geltrú, fins a aproximadament el 1977, quan el barri es va anar consolidant amb una sèrie d’edificis i carrers, un nou eixample i la creació de l’Associació de Veïns de Sant Joan, la primera de tot Vilanova.
Els habitants dels blocs van veure néixer el nou barri de Sant Joan i van contribuir en el creixement de la ciutat. Els veïns van desenvolupar una tasca de vertebració social i van començar a construir una consciència de pertinença al barri, gràcies sobretot a l’Associació de Veïns de Sant Joan, a través de la qual van aconseguir importants millores. Avui en dia, aquests blocs continuen sent espais d’acollida, aquesta vegada per la nova onada de nouvinguts, una mostra de diversitat cultural de diferents regions del món.