Societat

HABITATGE

El preu del lloguer en zones tenses puja un 1,4% en el tercer trimestre

El preu del lloguer va augmentar un 1,4% el tercer trimestre d’aquest any en els municipis amb zones de mercat tens, fins als 877,97 euros, en comparació amb el segon trimestre, segons el Departament de Territori. La variació interanual, però, és una disminució del 0,9%. En el conjunt de Catalunya, el lloguer s’ha reduït un 1,1% respecte de l’any passat, fins als 839,6 euros.

A la capital catalana, el lloguer ha baixat un 3,2% anual, però comparat amb el segon trimestre d’aquest any, s’ha encarit un 0,14%. Concretament, el lloguer a Barcelona se situa en 1.133,3 euros de mitjana. Ja fa quasi dos anys consecutius que es manté per sobre els 1.000 euros. A les comarques gironines, el lloguer mitjà el tercer trimestre d’aquest any va ser de 673,61 euros, un 3,9% més que el segon trimestre; a la plana Lleida, el lloguer va ser de 559,16 euros, un 3,6% més; i al Camp de Tarragona, el lloguer es va situar en 506,92 euros, un 4,5% més que el segon trimestre del 2024.

Es tracta del segon trimestre sencer amb dades de lloguer en zones de mercat tens des de l’entrada en vigor del topall de preus a mitjan març. Unes xifres que segons el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica “marquen una tendència de millora de les dades en zones de mercat tens” si es té en compte la variació anual del -0,9%. El Departament avisa, però que només es tenen dades dels 140 primers municipis que es van declarar zones tenses, manquen les dels 131 declarats posteriorment.

Pel que fa als contractes, durant el tercer trimestre del 2024, se’n van formalitzar 27.098 a tot Catalunya, és a dir un 13% menys que en el mateix període del 2023. Concretament a Barcelona, se’n van signar 7.484 de nous, és a dir, un 5,7% menys que el segon trimestre, i fins a un 16,2% menys que el mateix període de l’any passat. El Departament de Territori admet el descens en el nombre de contractes, però reivindica que n’hi ha més de nous que d’extingits i ho atribueix als canvis que es van aprovar a la LAU a partir del 2019 que van permetre allargar els contractes de 3 a 5 o 7 anys, fet que ha “alentit” la rotació dels lloguers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.