No està tot dit al Balcó Olímpic
El Balcó Gastronòmic del Port Olímpic encara no està complet i en breu s’hauran de tornar a adjudicar quatre restaurants
El Vraba i el Platets són els darrers locals que han renunciat a la concessió, mentre que està a punt d’obrir-hi el Nuara, de Ca la Nuri
Aquest 2025 s’hauran de tornar a posar a licitació els quatre darrers restaurants que han de completar l’oferta del Balcó Gastronòmic del Port Olímpic de Barcelona, ja que aquells als quals els havia tocat l’espai (Vraba, Platets, La Fonda del Port Olímpic i La Barca del Salamanca) hi han renunciat, confirma Barcelona Serveis Municipals (BSM). De tot el projecte del Balcó Gastronòmic, ara mateix només està acabada la part de dalt, amb quatre grans restaurants: Kresala, Eldelmar, Tribut i El Cangrejo Loco. A la part de baix només hi ha dos restaurants oberts (el Superlocal i Casa Carmen) i tres botigues gastronòmiques (Faborit, de menjar saludable; Dolce Mare, una gelateria, i Les Muns, d’empanades).
Entre el Superlocal (de cuina flexitariana) i Casa Carmen (de cuina casolana que fa menú cada dia), està a punt d’obrir (allà on havia d’anar La Taberna Gallega de Marcos, que hi va renunciar) el Nuara, de cuina del mar, darrere del qual hi ha els responsables de Ca la Nuri. Aquests dies els paletes hi fan els darrers retocs. En canvi, dos restaurants que havien guanyat la concessió i semblava que ho tenien tot a punt, el Platets, d’aperitius, i el Vraba, d’alta gastronomia, hi han renunciat a última hora. També han renunciat a obrir local en aquest espai La Barca del Salamanca i La Fonda del Port Olímpic, tots dos de la família Salamanca (que té un dels restaurants més grans de la Barceloneta). Els grans locals on s’havien d’ubicar estan tancats en espera de nou arrendatari. L’Ajuntament buscarà per a aquests locals ara buits una oferta diferent de la que ja hi ha ara, confirma BSM.
El restaurant gastronòmic Vraba, del xef Albert Ventura (amb la col·laboració de Jordi Vilà, que té una estrella Michelin per l’Alkimia), és el darrer que ha renunciat a traslladar-se a aquest emplaçament al Port Olímpic. Va obrir un restaurant al Moll d’Espanya, als baixos de l’edifici de l’antic Imax, un dels espais més destacats durant la copa Amèrica, i es va convertir en local de referència durant la celebració de la regata i, de moment, allà es queda.
De tot el projecte del Balcó Gastronòmic del Port Olímpic, el que ja funciona a ple rendiment és la part de dalt, tot i que els dies feiners l’afluència encara és fluixa en uns locals grandiosos. Els germans Javier i Sergio Torres, que tenen tres estrelles Michelin pel seu Cocina Hermanos Torres, hi van obrir Eldelmar, un bon lloc on degustar cuina mediterrània i de proximitat amb el segell dels xefs a preus assequibles, a principis d’octubre. Un mes després, a principis de novembre, va obrir en aquesta part de dalt el Kresala, del grup basc Sagardi, un restaurant que ofereix peix i marisc a la brasa. Les immenses graelles on es cuina carn i peix a la brasa són del tot espectaculars. El grup Sagardi, liderat pels germans Iñaki i Mikel López de Viñaspre, ja fa anys que triomfa a Barcelona amb restaurants com el 1881, Oaxaca i Pork Boig per Tu, entre d’altres. Són també els organitzadors del festival gastronòmic Born Street Food.
També en aquesta part de dalt (on sembla realment que estiguis dalt d’un vaixell amb les vistes damunt del mar), hi ha el restaurant Tribut, de cuines del món, sobretot cuina catalana, decorat amb formes que homenatgen Gaudí (amb la voluntat de col·locar la figura de Gaudí al centre de la taula i compartir els seus valors, vinculats al caràcter local, la força de la natura i el paisatge mediterrani) i El Cangrejo Loco, un històric del Port Olímpic des de fa 30 anys que ara s’ha quedat al nou Port Olímpic i hi ha arrossegat tota la seva clientela, molt familiar.
La remodelació del Port Olímpic de Barcelona, amb el Balcó Gastronòmic com a nineta dels ulls, va ser una de les grans apostes de l’Ajuntament de cara a la celebració a la ciutat de la copa Amèrica. Les previsions inicials eren que tots els restaurants del Moll de Gregal, amb el dic de recer tot restaurat, estiguessin actius a l’inici de la competició, però les dates van anar canviant (el procés de licitacions va ser lent, hi ha hagut moltes renúncies i les obres han estat complicades) i, finalment, els restaurants de la part de dalt van acabar obrint començada ja la copa Amèrica, i la part de baix, ara que ja s’han acabat les regates i l’organització ha dit que no repetirà a Barcelona, encara no està completada.
El nou Port Olímpic (amb el Balcó Gastronòmic) pretén ser un espai d’esbarjo per als barcelonins. Ja ho va ser per la Mercè i ara, per aquestes festes nadalenques, s’hi organitzen activitats sobretot familiars. Al voltant de la zona de restauració, el gran mirador (del dic de recer, totalment restaurat) està obert a tothom, una gran terrassa que s’ha convertit en un espai únic per mirar sobre la platja de la Nova Icària i el mar.