societat
Estudi sobre la música com a teràpia per a pacients amb trastorn per ús de substàncies
La Universitat de Girona (UdG) ha informat avui que participa en un projecte europeu que busca introduir la musicoteràpia en programes de rehabilitació per a pacients amb trastorn per ús de substàncies. La universitat explica que el projecte FALCO, en què també participa l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI), és un estudi finançat per la Comissió Europea que cerca reduir l’impacte d’aquest trastorn i les seves seqüeles. Coordinat pel Norwegian Research Centre (NORCE), el projecte forma part del programa Horizon Europe i compta amb la col·laboració de 15 organitzacions –entre les quals hi ha la UdG i l’IDIBGI–, 2 entitats afiliades i 1 d’associada. Aquest consorci durarà cinc anys i disposarà d’un pressupost total de gairebé 9 milions d’euros.
La música com a cura
La universitat gironina destaca que el projecte FALCO té com a objectiu integrar la musicoteràpia en la rehabilitació dels pacients amb trastorn per ús de substàncies per tal de “millorar la seva motivació, reduir els desitjos de consum i afavorir la seva integració social i laboral”. Així, s’explica que la musicoteràpia pot activar el sistema de recompensa del cervell de manera similar a les substàncies addictives, per tant, pot ser una via efectiva i assequible per a reduir trastorns que porten a un deteriorament o malestar físic, mental o social. D’aquesta manera, les intervencions musicals podrien augmentar la motivació, reduir els desitjos de consum i millorar les relacions socials dels pacients.
Els participants de l’estudi poden tenir diagnosticats trastorns mentals comòrbids —com l’ansietat o la depressió— a causa de l’ús de substàncies com l’alcohol, drogues il·legals o medicaments.
L’estudi inclourà 600 pacients de diferents edats, gènere, ètnia i estatus socioeconòmic, dels quals s’estima que el completin un total de 450 participants.
El paper de la UdG
La UdG, sota la coordinació d’Adrià Vilà, professor del Departament de Psicologia, gestionarà el projecte a través del Grup de Recerca en Llenguatge i Cognició. La institució rebrà una subvenció de 223.691,03 euros per participar activament en les intervencions musicals i en l’avaluació de l’eficàcia dels diferents programes d’intervenció.
En concret, expliquen des de la universitat gironina, el projecte FALCO explorarà l’eficàcia de dos tipus de musicoteràpia. Per fer-ho, els pacients seran assignats de manera aleatòria a un tipus d’intervenció o a l’altre. El primer tipus consistirà en la creació de grups de música activa, on els participants duran a terme activitats musicals conjuntes, com la improvisació o formació de bandes amb l’ajuda dels terapeutes musicals. El segon tipus, serà a través de grups d’escolta de música, on els participants seran convidats a portar enregistraments musicals que siguin significatius per a ells o a escoltar música proporcionada pels terapeutes, per tal de debatre sobre aspectes musicals de les peces i el significat de les obres.
El projecte s’iniciarà el gener del 2025 i aquestes intervencions es realitzaran un cop per setmana durant almenys un any, complementant altres teràpies convencionals com els tractaments farmacològics i cognitius. A través d’aquest projecte, s’espera obtenir resultats immediats i a llarg termini tant pels pacients com per a la societat en general. A més a més, els 13.000 pacients que actualment són tractats als centres del projecte podrien beneficiar-se’n un cop finalitzat aquest.