Societat

La cavalcada de Reis incorpora novetats que la fan més inclusiva

Els organitzadors de la cavalcada dels Reis d’Orient han decidit que un dels tres heralds que representen la ciutat sigui una persona negra per reivindicar “la diversitat” de Girona. Fins ara, les persones negres només participaven en la comitiva reial de Baltasar, però enguany s’ha optat per incloure’ls també en la comitiva de la ciutat, on hi ha els tres heralds i que desfilen abans de Ses Majestats. Segons informa l’ACN, la rua arrencarà al camp de Mart, com ja s’ha fet en els últims anys, però el recorregut acabarà a la plaça de l’U d’Octubre. Allà faran l’espectacle final amb la participació de Ses Majestats. En aquest acte els organitzadors recuperaran unes cadires històriques que tenen l’escut de Girona i que ara han restaurat expressament.

Girona escalfa motors per a la cavalcada dels Reis d’Orient, que un any més anirà a càrrec dels Manaies de Girona. Ells seran els encarregats d’organitzar tots els actes al voltant de la desfilada de Ses Majestats per la ciutat. Una de les novetats d’aquest any arriba a la comitiva de la ciutat, una unitat prèvia a la dels tres reis i que representa diferents elements de Girona. En aquesta habitualment hi ha tres heralds i enguany un d’ells serà negre per reivindicar la diversitat que té la població gironina.

Els heralds havien estat missatgers a l’antiga Grècia i cap d’armes en l’època medieval. En aquesta ocasió, porten el missatge a la ciutadania de l’arribada de Melcior, Gaspar i Baltasar. La comitiva de la ciutat va acompanyada per la de la llum, la dels carboners i la dels pastors, a banda de la que tenen els tres reis.

Fins ara, la cavalcada de Girona comptava amb la participació de persones negres només en la comitiva del rei Baltasar. Ara, s’ha decidit obrir-ho a altres comitives i per això reservaran una plaça dels heralds a persones de color per mostrar la diversitat cultural i racial que té la ciutat en un dels actes populars més multitudinaris.

Per altra banda, la cavalcada també presenta alguns canvis respecte anys anteriors. En aquest sentit, el campament es mantindrà al camp de Mart de la Devesa, tal com s’havia fet en edicions anteriors. En aquest espai es repartiran les 24.000 monedes de xocolata que des de fa uns anys fabriquen els germans Roca i donen als Manaies perquè els reparteixin entre els més petits amb l’arribada dels reis. El president de Manaies de Girona, Francesc Xavier Serra, ha detallat que s’opta per repartir-les en els campaments perquè “és un espai més de tu a tu que permet repartir més acuradament les monedes i evitar que es trenquin”.

7,5 tones de caramels

A partir d’aquí, el rei blanc, el ros i el negre sortiran en les seves carrosses de pedals en direcció al carrer de Caterina Albert, la plaça de Prudenci Bertrana, la plaça de Miquel de Palol, el carrer del Mestre Francesc Civil, la plaça de Joan Brossa, la plaça del Poeta Marquina, la ronda de Sant Antoni Maria Claret, el carrer de Joan Maragall, la plaça de Catalunya, l’avinguda de Sant Francesc, on els reis baixaran de les carrosses i faran el que queda de recorregut a peu.

Passaran pel carrer de Santa Clara i la comitiva girarà pel d’Anselm Clavé i passarà per de Francesc Eiximenis fins a la plaça de l’U d’Octubre on, aquest any s’acabarà el recorregut. Al llarg de tota la cavalcada, Melcior, Gaspar i Baltasar repartiran 7,5 tones de caramels. “Sabem que mai n’hi ha prou per a molts infants, però creiem que són suficients per arribar a tothom”, explica Francesc Xavier Serra.

A la plaça U d’Octubre es farà un espectacle similar al dels altres anys amb una durada aproximada d’entre mitja hora i tres quarts. “L’objectiu és acabar aviat perquè els nens vagin a dormir d’hora”, explica Serra. A la plaça hi haurà un escenari per als reis, que seuran amb unes cadires que han recuperat de l’Audiència i que tenen l’escut de la ciutat. “Estaven en un magatzem i nosaltres les hem restaurat perquè s’hi asseguin Ses Majestats”, explica el president dels Manaies.

Per altra banda, els organitzadors han aconseguit microfonar els violins que participen a la cavalcada. L’objectiu és que el so arribi més fàcilment a la gent i que llueixin més aquests instruments musicals.

Els actes de la cavalcada arrencaran el 2 de gener amb l’arribada del mag Naj-Mandin, que il·luminarà el campanar de la catedral de Girona i projecta l’estrella d’Orient a la façana per tal de guiar els Reis d’Orient fins a la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.