Només 1 de cada 5 nens s'alimenta de forma saludable
Salut
Excés de brioixeria industrial, escassa presència de fruita fresca, absència gairebé total de verdures... Aquestes són algunes de les constants de la dieta de milers de nens de l'Estat. Hàbits nutricionals que s'han anat consolidant en els darrers anys i que amenacen tant el creixement físic d'infants i adolescents, com el seu desenvolupament psíquic i emocional.
Una enquesta recent, on es recullen els hàbits alimentaris de més de 400 nens de 4 a 14 anys de l'Estat, mostra que tan sols el 20% s'alimenten de forma saludable. El 25% tenen uns hàbits nutricionals molt dolents i el 55% tenen un nivell mitjà.
Els resultats de l'estudi Test Krece Plus s'han inclòs al libre Psicología y nutrición, que ahir es va presentar a l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició del ministeri de Sanitat. Les enquestes es van fer a consultes de pediatria d'atenció primària i revelen una estreta relació entre els mals hàbits alimentaris i una vulnerabilitat més gran davant dels problemes psicològics.
Ansietat i depressió
Entre els nens que pateixen sobrepès i obesitat, els metges han observat que hi ha el doble de casos d'ansietat i depressió. La tendència o el risc a patir aquests trastorns es detecta en el 20% dels nens amb excés de pes però només en el 10% dels que tenen un índex de massa corporal adequat. Els menors amb més preocupacions i amb un grau més elevat d'ansietat coincideixen amb els que tenen un nivell nutricional més deficient.
Entre els autors de l'estudi hi ha el director del Centre d'Investigació en Nutrició Comunitària del Parc Científic de la Universitat de Barcelona, Lluís Serra, que va destacar que "és difícil distingir en cada cas quina és la direcció causa-efecte, ja que, d'una banda, els infants amb sobrepès són més propensos a patir trastorns psicològics, però també cal tenir en compte que darrere de moltes formes d'obesitat hi ha un substrat psicològic previ".