SOCIETAT
La inseguretat és el que més preocupa els veïns de la demarcació de Barcelona
La inseguretat és la principal preocupació social dels veïns de la demarcació de Barcelona, segons una enquesta publicada ahir per la Diputació. El 18,5% dels residents la situen com a problema més important, un percentatge similar a l’estudi que es va fer entre el 2020 i el 2022 (17,7%). La neteja continua en segon lloc (10,4%), però l’accés a l’habitatge salta del vuitè al tercer lloc, i és el principal problema per al 6,7% de les persones, (+3,1 punts). La gestió política i municipal baixa al quart lloc, i la immigració puja del setè al cinquè lloc, creix dos punts fins al 5,8%. La mostra de la Diputació –més de 35.000 entrevistes als més de 300 municipis de la demarcació excepte Barcelona ciutat– també reflecteix que només un 7,7% de la ciutadania sap de l’existència del mateix ens supramunicipal.
Malgrat que la inseguretat ciutadana continua en primer lloc en la llista de maldecaps de la ciutadania, l’habitatge i la immigració són els que més pugen. Per sota d’aquest últim, se situen el manteniment de carrers (4,8%), l’incivisme o manca d’educació (4,1%) i la circulació (4%), així com el transport públic (3,8%) o l’aparcament (3%). Totes les franges d’edat posen la seguretat a dalt de tot del rànquing, excepte els de més de 65 anys, que veuen la neteja com un assumpte lleugerament més rellevant. La salubritat dels carrers és, per a la resta d’edats, el segon problema, deixant de banda els joves d’entre 25 i 34 anys, que situen l’accés a l’habitatge en aquesta posició (10,4%). Per gèneres, la diferència més destacable és que les dones situen la immigració com a quart problema, mentre que els homes la deixen cinquena i passen al davant la gestió política i municipal.
L’enquesta recull la mostra desglossada en algunes poblacions, amb diferències rellevants respecte a la mitjana de la demarcació en alguns casos.
Així, a l’Hospitalet de Llobregat, gairebé un 41% de la població veu la inseguretat com la qüestió més important, al davant de l’incivisme (11%), la neteja (11%) i la immigració (6%). Els qui veuen la inseguretat com l’àmbit més preocupant encara són més a Badalona (44%) –amb una pujada de vuit punts als dos municipis del Barcelonès–, al davant de la neteja (10%) i la gestió política i municipal (9%).
A Terrassa, el neguit principal també és la inseguretat, però amb un 23% –i una caiguda de sis punts. La neteja (11,5%) i la immigració (8%) completen el podi. A l’altra cocapital del Vallès Occidental, Sabadell, la neteja és la que preocupa més (11%), al davant de la inseguretat (11%) i els impostos (9%). Pel que fa a Mataró, la inseguretat domina els neguits del veïnat (43%), al davant de la immigració (13%) i la neteja (9%), una classificació idèntica a la de Santa Coloma de Gramenet, per bé que amb percentatges més igualats (29,4%, 16,5% i 6,5%, respectivament).
http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2493513-la-inseguretat-es-el-que-mes-preocupa-als-veins-de-la-demarcacio-de-barcelona.html
2493513