Societat

LA CRÒNICA

I el millor tortell de Reis és...

Els pastissos fets pel forn Passions, del Vendrell, i L’Atelier, de Barcelona, considerats els millors en les categories de clàssic i creatiu

Frase reportatge

El tortell de Reis és una tradició molt arrelada a casa nostra. L’etnòleg i folklorista Joan Amades relata al Costumari català (1952) que el motiu que hi hagués una fava dins del tortell era una mena de “sorteig” per decidir qui podia assistir a l’ofici religiós de l’adoració dels Mags: “Com que no tothom podia assistir a l’adoració, fou costum que cada família nomenés un rei que la representés. El nomenament es feia per mitjà d’una antiga forma d’astrologia judiciària. En pastar la coca que, com hem dit, era obligat de menjar per postres havent dinat, hom posava entre la pasta una fava seca. Dels qui menjaven la coca, aquell que trobava la fava restava elegit rei i era el qui anava a la funció de l’església i en representació de la família adorava el Nadó de Betlem. Per tant, tothom qui assistia a l’adoració i besava el Jesuset estava investit de la dignitat de rei.” Passa que amb els anys la tradició s’ha anat canviant i avui aquell a qui li toca la fava se suposa que és qui ha de pagar el tortell. Com en tot en aquest món competitiu, des de fa uns anys tots els productes de pastisseria competeixen: el millor croissant, el millor torró, el millor panettone... i, com es podia esperar, també s’ha fet el concurs de millor tortell de Reis. Aquest, però, no l’organitza el Gremi de Pastissers, sinó que de fa cinc anys l’organitza l’Obra Social Ernest Verdaguer de la plataforma Panàtics (una entitat que va néixer el 2012 amb l’objectiu de donar a conèixer i promocionar els forners i pastissers artesans del país i que entre les seves fites té, el 2014, l’organització de la Ruta del Bon Pa de Barcelona).

El concurs, fet abans de Nadal, va premiar per un cantó els tortells clàssics i per un altre, els tortells creatius. En la categoria de clàssic el guanyador va ser el forn Passions, que té establiments al Vendrell, Vilanova i Calafell, darrere dels quals hi ha els xefs pastissers Aleix Solà i Miriam Esplugas. Els finalistes van ser el pastisser Mathieu Atzenhoffer, de la pastisseria Morreig de Barcelona, i Albert Sànchez, de la pastisseria Joan de Sant Feliu de Llobregat.

En la categoria de creatius, el guanyador ha estat Enric Ortuño, de L’Atelier de Barcelona, amb un innovador tortell trencadís. Els finalistes han estat Mònica Gregori, de l’Obrador dels 15 (que l’any passat va guanyar en la categoria de clàssic), i Marc Fàbregas, de la pastisseria Hofmann, també de Barcelona. Concursos a banda, a ningú se li escapen les meravelles de tortells que es poden comprar en pastisseries històriques com la Brunells, La Colmena o La Estrella, que acumulen badocs encastats als seus aparadors que admiren creacions úniques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia