la crònica
Oda a les modistes i els sastres de Sabadell
L’Anna Silera, la Francisqueta Bonada, la Pilar Cebrià, la Maria Muntané, la Maria Grau, la Maria Closa, la Maria Prat, la Clara Musté, la Teresa Solà o la Carme Lladó van ser algunes de les modistes de Sabadell que van vestir (sobretot) la burgesia de la seva ciutat i van fer arribar a casa nostra la moda més actual en la seva època, sovint perquè s’inspiraven en l’alta costura que venia de París (on algunes d’elles van viatjar per visitar les grans firmes del moment). A la seva feina s’hi ha d’afegir també la dels sastres de Sabadell, entre els quals van destacar l’Ignasi Ribas o en Jesús Escoda, i les primeres empreses que van néixer en aquesta ciutat dedicades a la confecció prêt-à-porter, com van ser Mango, Tocut, Pra Porté, Yerse o Kleymac. Algunes de les creacions d’aquestes modistes, sastres i empreses d’una de les ciutats industrials tèxtils més importants d’Europa en el segle XIX i fins ben entrat el segle XX, es poden veure fins a finals del mes de març a l’Espai Cultura Fundació 1859 Caixa Sabadell.
Aquesta exposició es titula Sabadell confecciona i posa el focus en els vestits (majoritàriament de dona) que van fer les modistes i els sastres sabadellencs, que van ser molt importants en el seu moment però ens n’hem oblidat i no han estat degudament divulgats. L’exposició forma part d’un cicle per posar en relleu què va significar Sabadell en la indústria tèxtil, un cicle que es diu Sabadell es posa de moda i que ja va fer l’any passat l’exposició Sabadell teixeix, amb peces de grans modistes i dissenyadors internacionals (entre els quals, Balenciaga, Santa Eulalia, Carme Mir, Asunción Bastida, el Dique Flotante, Isabel de Pedro, Pedro Rodríguez, Pertegaz, Antoni Miró o Pedro Rovira) que van treballar amb roba feta a Sabadell. Darrere del cicle hi ha la Fundació Antoni de Montpalau (amb Josep Casamartina i Ismael Núñez al capdavant), que té milers de vestits d’alta costura i prêt-à-porter (que recopila gràcies a donacions, documenta, cuida i mostra) i que aquesta vegada apropa al públic desenes de vestits confeccionats a mà, obres d’art que reflecteixen una època.
Hi trobem vestits de dia i vestits de nit, jaquetes i abrics que van portar dones com la Pepita Selvas de Casas, l’Eulàlia Gorina o la Maria Saus i que o bé elles o bé els seus descendents han donat a la fundació perquè es preservin. També hi ha uns vestits que en el seu dia van portar la Josepa i l’Angelina Parassols, tieta i mare respectivament de Josep Casamartina, nascut a Sabadell i que encara avui recorda “el soroll dels telers ja des de les sis del matí”. De fet, Casamartina confessa que “la gent de Sabadell el tèxtil el portem a la sang”. Ell ve de família de tradició tèxtil i a l’exposició un dels llibres conservats del que es deia “sistema de corte” era de la seva àvia. Són, els d’aquesta exposició, vestits confeccionats sobretot entre els anys cinquanta i vuitanta del segle XX amb teixits de tot tipus fets majoritàriament (però no només) a Sabadell. Hi ha, per exemple, un vestit de núvia del 1974 de Maria Closa de seda prisat i lligament crepè que va donar Sílvia Taulé, o un vestit de nit datat entre el 1970 i el 1974 de Maria Prat de teixit d’estam, lligament crepè, brodat amb aplics de plomes d’estruç i d’organza i sivella de metall amb pedreria que va donar la Rosa Maria Llonch. De les empreses que van néixer a Sabadell i van assentar la moda del prêt-à-porter també poca gent recorda el seu origen. Mango, per exemple, l’amo de la qual, Isak Andic, va morir tràgicament a finals del 2024, va néixer el 1982 a Sabadell (el 1984 va obrir la primera botiga al passeig de Gràcia de Barcelona) dirigida pels germans Jaume i Miquel Monràs, amb els quals Andic col·laborava fins que es va quedar l’empresa i va traslladar la seu a Palau de Plegamans. De Sabadell van sortir empreses molt destacades de confecció i la ciutat seria, també, un dels punts d’origen de l’estil casual i el low cost (amb Stradivarius, per exemple, darrere la qual hi havia la família Triquell). Per a la primavera ja es prepara una altra exposició relacionada: Sabadell crea.