judicial
Laporta nega cap relació amb una suposada estafa del 2014
El president del FC Barcelona, Joan Laporta, ha negat aquest matí al jutjat que tingués res a veure amb una inversió fallida d’una família a qui li van tocar 34 milions d’euros el 2014 a la loteria i que van invertir-ne 2,4 milions a una filial d’una empresa que Laporta administrava. Laporta i altres responsables de les empreses estan investigats per estafa, però el president del Barça ha dit que el persegueixen judicialment a ell en el marc d’una campanya de desprestigi.
Segons es relata a la querella, els fets van passar el 2014 quan els querellants un matrimoni i la seva filla, van guanyar 34 milions d’euros a la Primitiva. Van decidir adquirir un Lamborghini en un concessionari de Sant Cugat del Vallès. El comercial del concessionari, juntament amb la seva parella d’aleshores, que era gestora d’inversions a Bankinter, també investigats, els va proposar invertir en societats vinculades a Joan Laporta, en concret, CSSB Limited, amb un capital de 2.400.000 euros per un període de tres anys al 6% d’interès anual. Aquesta empresa, amb seu a Hong Kong, havia d’impulsar l’ascens d’un equip de futbol de la segona a la primera divisió xinesa, però no va tenir èxit. Aquesta empresa va intentar fer el mateix amb el Club de Futbol Reus, dirigit per l’exdirector de TV3, Joan Oliver, i també va acabar malament.
El contracte, que es va fer efectiu l’1 de novembre de 2017, presentava un defecte de forma en estar redactat en anglès i sense signatura llegible.
Aquesta activitat inversora va comptar amb l’assessorament de Laporta, que actuava en nom de CSSB Limited, però també exercia d’advocat dels querellants, garantint així la solvència de la inversió. En tractar-se d’un personatge públic, els querellants van confiar en Laporta per dur a terme aquesta inversió, “aprofitant-se de la manca de coneixements financers dels mandants”, segons s’expressa al text. Fins i tot van ser convidats més d’una vegada pel president del FC Barcelona a assistir a la llotja del Camp Nou. Totes les operacions les va fer l’agent intermediari per a Bankinter.
Això no obstant, transcorregut el termini contractual, la família no ha percebut fins ara la quantitat acordada. De fet, com s’especifica en la querella, amb anterioritat a la seva interposició van requerir a diversos dels querellats l’oportunitat de tornar els imports defraudats, sense que cap mostrés cap voluntat. A més, de la documentació aportada es desprèn que entre l’agost del 2016 i l’agost del 2018 l’entramat va arribar a obtenir la quantitat de 4.700.000 euros. La querella es va interposar el maig del 2023, es va arxivar, però l’Audiència de Barcelona va obligar a reobrir-la.
Laporta ha declarat durant tres quarts d’hora i ha respost a totes les parts. Fonts jurídiques han explicat que el president blaugrana ha assegurat que no li constaven els 2,4 milions d’euros d’inversió, tot i que ell era administrador solidari de l’empresa, i tampoc sabia que l’empresa s’anunciava amb la seva foto per donar més confiança als inversors. De fet, ha dit que era Oliver qui portava el dia a dia de l’empresa, que ja havia tingut una inversió fallida al Club de Futbol Reus. Laporta no ha aclarit la relació que tenia amb els querellants, tot i que ells afirmen que eren clients del seu despatx per altres qüestions.
En sortir de la Ciutat de la Justícia, Laporta no ha volgut fer declaracions sobre la causa, però fa uns dies va fer un comunicat, i el seu lletrat sí que ha dit que el seu client no té res a veure amb aquestes inversions. El comunicat deia que en cap cas, el bufet Laporta-Arbós va convèncer els querellats d’utilitzar aquest despatx per impulsar la inversió, ja que aquesta ja estava en marxa.
“Aquestes informacions esbiaixades i sense veracitat són un nou episodi de linxament mediàtic per atemptar contra el prestigi personal, la imatge i la reputació de Joan Laporta, però una vegada més, la veritat s’imposarà a la infàmia”, concloïa el comunicat.
L’advocat de Laporta, Jordi Pujante, preveu que el cas s’arxivi aviat, perquè “és evident que no hi ha delicte”, malgrat que les inversions no van sortir com estava previst. En tot cas, ha dit que Laporta desconeixia les inversions de la família afectada i ha recordat que la seva signatura no apareix en cap document. A més, considera que la inclusió de Laporta en la querella és per la seva notorietat pública, i la vincula a una determinada campanya de desprestigi personal contra ell.
Laporta està investigat en dos casos similars més en dos jutjats de Barcelona.