Societat

societat

Investiguen la resiliència de l’ordi i la malta als cops de calor i als brots prematurs

Un pro­jecte coor­di­nat pel cen­tre CERCA Agro­tec­nio de Lleida estu­dia com afec­ten al cul­tiu d’ordi i malta els cops de calor i el bro­tat pre­ma­tur que es dona quan hi ha pre­ci­pi­ta­ci­ons impor­tants al final de cicle del cul­tiu, segons explica l’agència ACN. L’estudi porta per nom Millora de la resiliència de l’ordi i de la malta als cops de calor i el bro­tat pre­co­llita (ResOrMa) i els resul­tats que s’obtin­guin ser­vi­ran per millo­rar la cadena de valor de l’ordi cer­ve­ser i selec­ci­ons vari­e­tats més adap­ta­des a aquests epi­so­dis mete­o­rològics que es pro­du­ei­xen a con­seqüència del canvi climàtic i que cada vegada són més freqüents. Els expe­ri­ments es fan en camps del Segrià i el Pla d’Urgell. Van començar a mit­jans del 2024 i s’allar­ga­ran fins al maig del 2026.

Els resul­tats que s’obtin­guin de l’estudi per­me­tran selec­ci­o­nar noves vari­e­tats millor adap­ta­des a aquests esde­ve­ni­ments, replan­te­jar les estratègies de fer­ti­lit­zació dels cul­tius i també poder pre­dir els seus efec­tes sobre la quan­ti­tat i la qua­li­tat de la malta.

El conei­xe­ment que es derivi del pro­jecte per­metrà gene­rar models pre­dic­tius dels danys en el ren­di­ment i la qua­li­tat de l’ordi i la malta, i dis­po­sar d’eines per a una pla­ni­fi­cació més ajus­tada en totes les fases de la cadena de pro­ducció de cer­vesa: en la millora de les vari­e­tats, el maneig de cul­tiu i en el procés agro-indus­trial de la pro­ducció de cer­vesa.

El pro­jecte està coor­di­nat per Agro­tec­nio amb la par­ti­ci­pació de les empre­ses Semi­llas Bat­lle, Cupasa, i La Mora­via. L’empresa Semi­llas Bat­lle lide­rarà els estu­dis que per­me­tin obrir opor­tu­ni­tats per la millora genètica que per­fec­ci­oni el com­por­ta­ment de les lla­vors davant aquests dos fenòmens. L’empresa CUPASA s’encar­re­garà dels estu­dis per a deter­mi­nar com influ­eix la fer­ti­lit­zació nitro­ge­nada en la pro­ducció del gra quan es pro­du­ei­xen els cops de calor i els brots pre­ma­turs. La mal­te­ria La Mora­via, del grup Damm, lide­raràels estu­dis sobre els impac­tes en la qua­li­tat dels grans i en la malta deri­vada del matei­xos. Final­ment, el cen­tre de recerca Agro­tec­nio aporta el conei­xe­ment, les idees i la meto­do­lo­gia de tota la part científica i de divul­gació dels resul­tats.

El pro­jecte ResOrMa està coor­di­nat pels inves­ti­ga­dors d’Agro­tec­nio Gus­tavo Sla­fer, pro­fes­sor d’inves­ti­gació ICREA i pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat de Lleida i la catedràtica de la UdL Roxana Savin. Té un pres­su­post total de 307.175,28 euros, dels quals 249.217,68 euros estan finançats pel Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia