enologia
Deu sommeliers opten a ser el millor de Catalunya
El concurs Millor Sommelier de Catalunya es farà el 3 de febrer en el marc de la Barcelona Wine Week (BWW)
És una distinció que promociona l’Associació de Sommeliers de Catalunya
Deu sommeliers catalans aspiren a aconseguir el títol de Millor Sommelier de Catalunya en un concurs que es farà el proper dia 3 de febrer en el marc de la Barcelona Wine Week (BWW) el saló dels vins de referència a l’Estat. Els deus candidats i candidates son: Albert Señor ( actualment, és sommelier al restaurant Quirat de l’Hotel Intercontinental de Barcelona), Anna Casabona ( sommelier i enòloga actualment a Juvé & Camps, que va ser finalista en aquest concurs els anys 2024, 2023, 2022, 2019 i tercera finalista el 2018), Cyril Vermuelen (de l’equip de El Celler de can Roca)i Christian Betoret (responsable d’esdeveniments i sommelier a Mas de la Sala a Sallent, tercer finalista del concurs el 2024.). També participaran al concurs la consultora Chus Brion (Sommelier per l’Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona), Enric Garcia (sommelier de Els Casals de Sagàs, al Berguedà), Enric Santisteban (Cap de l’Àrea de vins al Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, gestiona la Taverna del Vinseum a Vilafranca del Penedès), Laia Vico (propietària i gerent de Viavi Vinoteca de Vilanova i la Geltrú), Isabel Cruz (ara mateix vicepresidenta i instructora al Museu del Vermut a Reus) i Marta Farré (actualment sommelier al Wine Palace).
La competició es farà en dues fases de matí i tarda el dia 3 de febrer. Hi haurà un examen escrit i després un pràctic que consistirà en el tast comentat de tres begudes, dos vins i un tercer producte que hauran d’identificar. Pel que fa als vins, un d’aquest l’hauran de comentar en llengua estrangera. En aquesta fase matinal eliminatòria el comitè tècnic seleccionarà els tres millors concursants, que seran els que passaran a la final de la tarda.
A partir de les 15.00 hores, s’iniciaran les proves de la final davant de tots els companys i del públic assistent. Aquesta final pràctica comptarà amb una prova sorpresa, prova de servei, tast i identificació de productes, correcció d’una carta errònia, presa de comanda i maridatge, decantació, estil. El jurat professional que avalua les proves estarà format per sommeliers professionals i antics guanyadors del concurs. L’organització anunciarà el guanyador o guanyadora del concurs al sopar de la Nit del Sommelier.
Amb aquest concurs, l’Associació Catalana de Sommeliers té com a objectiu desenvolupar i promoure el coneixement de la professió, el coneixement dels vins i productes gastronòmics de tot el món, així com reforçar els vincles, l’amistat i la col·laboració entre els professionals del vi.
Actualment i fins el dia 3 la Millor Sommelier de Catalunya és Ana Cortizas, de El Celler de Can Roca. L’any anterior va ser Toni Albiol, propietari i ànima de l’enoteca Divins de Martorell.