Societat

LA CRÒNICA

Els Desvalls i la capitulació de Cardona

Vas a la Bar­ce­lona Wine Week (BWW) i aca­bes conei­xent la història de Cata­lu­nya. Cada celler t’explica la seva i ales­ho­res hi ha els cellers nous, dar­rere dels quals hi ha empre­ne­dors i empre­ne­do­res incan­sa­bles, i hi ha els cellers vells o amb històries anti­gues. Un dels cellers on les vinyes tenen més història és de la finca Vila­de­llops, al cos­tat del cas­tell d’Olèrdola, al cor del Penedès, l’amo de la qual, Mar­celo Des­valls, va donar a pro­var, ahir, els seus vins més emblemàtics, entre els quals el Finca Vila­de­llops Selecció Xarel·lo, que l’any pas­sat va ser esle­git el millor vi de xarel·los suaus per la Guia de Vins de Cata­lu­nya. I ales­ho­res és quan Mar­celo, que fa alguns anys va here­tar la finca Vila­de­llops, de més de mil anys d’història i on va deci­dir recu­pe­rar-hi les vinyes en comp­tes de fugir cor­rents de tanta fei­nada com li venia al damunt, explica que més de 5.000 per­ga­mins que eren de la seva família han estat donats a l’Arxiu Naci­o­nal de Cata­lu­nya perquè nar­ren gran part de la història de Cata­lu­nya. Per què? Doncs, entre d’altres coses, perquè entre els docu­ments que guar­dava la família hi ha la història dels seus avant­pas­sats Manuel i Aureli Des­valls, que van ser dels dar­rers a ren­dir-se en la ja cone­guda capi­tu­lació de Car­dona, el 18 de setem­bre del 1714, davant les tro­pes borbòniques de Felip V. Asse­gura Mar­celo que només hi ha dos docu­ments ori­gi­nals sobre la capi­tu­lació de Car­dona, fir­mats pel seu avant­pas­sat, el coro­nel Manuel Des­valls, marquès de Poal, i per José Car­ri­llo de Albor­noz, comte de Mon­te­mar, cap de les for­ces borbòniques asset­jants, i que un el té pen­jat a casa. És una de les històries al vol­tant del vi que es poden escol­tar en aquest impor­tant saló, el més impor­tant que es fa a l’Estat (mal­grat Madrid, que, com en tot, vol­dria fer-lo ell) i que va començar ahir i s’aca­barà dime­cres. S’hi espe­ren milers de visi­tants, la majo­ria pro­fes­si­o­nals i molts vin­guts de dife­rents països d’Europa, els Estats Units, el Canadà, Mèxic i el Japó. En la jor­nada d’ahir van des­ta­car els tas­tos de vins fets en vinyes velles que va fer la Família Tor­res o el que va fer Juvé & Camps per expli­car els seus escu­mo­sos, que són fruit del tre­ball de qua­tre gene­ra­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.