Societat

Maragall anuncia que s'està estudiant modificar el calendari lectiu

Educació

El conseller d'Ensenyament, Ernest Maragall, ha assegurat que està intentant buscar un acord per començar el curs més aviat i, d'aquesta manera, escurçar les vacances escolars. "Cal un acord general i la implicació de diversos sectors", ha dit el conseller, que no ha entrat a matisar la proposta perquè "és una decisió que té molts efectes" i s'ha de consensuar.

En declaracions a Catalunya Ràdio, el conseller també s'ha pronunciat sobre els nous espais de benvinguda per a immigrants i ha insistit en què "no són guetos, en cap cas".

Respecte la vaga, Maragall ha afirmat que no hi ha cap partit polític que doni suport al sindicat majoritari que amenaça amb les aturades, l'Ustec.

Tornada a l'escola
Les aules han tornat a omplir-se aquest dilluns, primer dia del curs escolar a Catalunya, amb 1.180.460 alumnes matriculats, 34.197 més que el setembre passat. Es confirma un any més, doncs, el creixement progressiu i constant iniciat fa cinc anys. L’etapa educativa més nombrosa és la d’educació infantil i primària (735.865 menors matriculats), mentre que la secundària compta amb 398.195 alumnes.

L’augment progressiu de l’alumnat ha comportat, en conseqüència, l’increment de la plantilla docent del país. Així, respecte al curs passat, hi ha 2.000 professors i mestres més. Pel que fa als centres, enguany entren en funcionament 37 noves escoles per atendre l’increment de matriculacions. Per la mateixa raó, també s’han fet noves construccions per ampliar les instal·lacions dels centres ja existents o bé obres de reforma i millora en més de 600 edificis escolars.

Segons les dades facilitades per Educació, el nombre d’alumnes estrangers continua creixent i enguany suposen un 13,5% més que el curs 2007-2008. En total, 148.525 menors que avui carreguen de nou la motxilla no han nascut a Catalunya.
En la seva gran majoria, aquests alumnes s’han escolaritzat al sector públic. No és estrany, doncs, que les dades del nou curs revelin un increment d’alumnat en les escoles i instituts dependents de l’administració. Concretament, el 63,4% dels menors estan matriculats en centres públics, un punt més que el setembre passat.

Espais de benvinguda
Una de les novetats del curs escolar és l’entrada en funcionament, al llarg del trimestre, dels espais de benvinguda educativa. Les ciutats de Vic i Reus seran pioneres en posar en marxa aquests espais, en els quals s’acollirà, de manera temporal i prèvia a l’escolarització, menors immigrants de 8 a 18 anys amb l’objectiu de facilitar la seva integració posterior en el sistema.

Enguany també s’impulsaran les zones educatives, formades per tots els centres d’un municipi o comarca en què s’impulsarà un projecte comú per millorar resultats i fomentar una escolarització equilibrada. Entre els primers nuclis escollits hi ha el Prat de Llobregat, Vilanova i la Geltrú, Lleida o Granollers.

També seran molts els centres que iniciaran programes en què es fomentarà l’ús de l’anglès com a tercera llengua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA