Societat

Interior recorrerà la sentència contra 5 mossos per tortures, lesions, detenció il·legal i violació de domicili

Tribunals

El departament d'Interior presentarà un recurs de cassació davant del Tribunal Suprem contra la sentència de l'Audiència de Barcelona que condemnava tres agents dels Mossos d'Esquadra a sis anys i set mesos de presó per tortures i lesions, un altre a dos anys i tres mesos i un cinquè a penes de multa.

El conseller d'Interior, Joan Saura, ha explicat que en un any les denúncies contra mossos han baixat un 12%, tenint en compte que el cos ha augmentat la seva presència al territori en uns 1.500 agents. A més, ha destacat que no s'han registrat més denúncies a la comissaria de Les Corts des que s'hi van posar les càmeres, i que les condemnes a mossos no arriben al 2%, gran part d'elles faltes.

Joan Saura ha inaugurat aquest dijous una jornada policial sobre drets humans que ha commemorat el 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. En aquest acte, el conseller ha dit que la policia és la institució "que més pot fer per respectar i protegir els drets humans", i que el respecte "als drets humans de pràcticament tots els mossos no pot ser enfosquit per actituds puntuals de mala praxi". Saura ha dit que quan aquestes situacions apareixen, es denuncien "amb contundència per la mateixa policia".

El conseller també ha explicat que aquesta denúncia de mètodes o accions que vulneren els drets s'ha de veure com "una eina eficaç" per incrementar "la transparència en les actuacions dels membres de la policia".

Deontologia i drets humans
Saura també ha expressat el compromís del departament en renovar l'adhesió als drets humans que promou Amnistia Internacional, i ha recordat que a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya existeixen assignatures de formació de deontologia i drets humans per a mossos i policies locals. També ha insistit que Interior ha creat un Comitè d'Ètica de la Policia de Catalunya i ha proposat un projecte de codi.

En aquestes jornades també participen l'exsecretari general de la Interpol, Raymond Kendall, representants de diverses ONG humanitàries i dedicades a preservar els drets humans, així com membres de l'Institut de Seguretat Pública, de l'Oficina de la Promoció de la Pau, comandaments de Mossos, de policies locals i també magistrats.

La normativa en drets humans protegeix els drets i les llibertats d'individus i col·lectius en les nostres societats i els agents de policia es troben en una posició privilegiada per assegurar-ne el respecte i la protecció, segons el conseller. A més es destaca que els agents han d'estar informats dels paràmetres que se'ls requereixen i de les millors pràctiques en la seva activitat professional.

Per això, i amb motiu del 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans, la jornada organitzada per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) i el departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, proposa revisar i promoure aquests paràmetres, que són els que han de guiar un servei de policia en una societat democràtica.

L'objectiu de la jornada és posar de manifest la importància de la Declaració Universal dels Drets Humans com a eina intrínseca en la tasca policial, revisar l'estat de la qüestió entorn de la seguretat i els drets humans, així com identificar bones pràctiques en aquest àmbit.
 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.