salut
El concurs de projectes pel Campus de Salut de Girona rep 9 propostes arquitectòniques
Es preveu adjudicar la redacció del projecte i la direcció d’obra durant el segon semestre d’aquest any
El concurs de projectes per al futur Campus de Salut de Girona, que inclou el nou Hospital Dr. Josep Trueta, ha rebut 9 propostes arquitectòniques i ultima la selecció dels finalistes, segons ha anunciat avui el Servei Català de Salut (CatSalut), que preveu adjudicar la redacció del projecte i la direcció d’obra al segon semestre d’aquest any. Tot i que l’objecte principal del contracte és la redacció del projecte del nou Trueta, es remarca que el projecte es planteja amb una visió global i integradora de les futures interrelacions dins d’un campus on confluirà assistència, docència, recerca i innovació.
Segons el calendari previst
Segons explica el CatSalut, el concurs de projectes avança “segons el calendari previst”. Des que es va treure a licitació el 24 d’octubre i fins el 20 de desembre, data en què finalitzava el termini, s’han presentat 9 propostes arquitectòniques i d’enginyeria que opten a la redacció del projecte i direcció d’obra del futur Campus. Actualment, es troben en procés de valoració per part del jurat, que ja ha preseleccionat els 5 finalistes i estan pendents de la valoració final. La previsió és que durant la primavera ja es puguin confirmar aquestes propostes que optaran a la posterior adjudicació del contracte, valorat en 25,37 milions d’euros. El jurat està format per representants de l’Ajuntament de Girona i Salt, Universitat de Girona, Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i Departament de Salut (Institut Català de la Salut i Servei Català de la Salut).
Dues fases
El concurs de projectes s’articula en dues fases. Actualment s’està duent a terme la primera, en què el Servei Català de la Salut s’encarrega de promoure el concurs de projectes, d’on en sortiran els 5 finalistes d’entre totes les propostes presentades.
En una segona fase, a càrrec d’Infraestructures de la Generalitat, es convidaran els cinc licitadors guanyadors del concurs de projectes (primera fase) a participar en un procediment negociat. En aquest procediment negociat, els licitadors hauran de presentar les seves proposicions per a l’adjudicació del contracte Aquesta adjudicació inclourà tant la redacció del projecte com la direcció d’obra i es preveu que es pugui donar a conèixer durant el segon semestre de 2025.
Un cop formalitzada l’adjudicació, s’establirà un termini de 24 mesos per a la redacció dels projectes bàsic i executiu, mentre que el termini de direcció d’obra dependrà del projecte aprovat.
Doble espai assistencial
El projecte, en la part assistencial, pren com a base el Pla funcional d’espais elaborat per la Regió Sanitària de Girona amb la participació de professionals i ciutadania. El nou equipament permetrà doblar l’espai assistencial en comparació amb la superfície que ocupen actualment els hospitals Trueta i Santa Caterina. Així, la superfície del nou complex hospitalari serà d’uns 220.000 m² destinats a activitat assistencial, inclosos espais de reserva per a futures necessitats de creixement. Aquests 220.000 m² d’espai assistencial estan formats per uns 170.000 - 175.000 m² de nova construcció i uns 50.000 m² corresponents a edificacions ja existents actualment al Parc Hospitalari Martí i Julià.
Tot i que l’objecte principal del contracte és la redacció del projecte del nou hospital que substituirà l’actual Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, des del CatSalut es remarca que cal que el projecte tingui una visió global i integradora de les futures interrelacions i com es pot organitzar el Campus més enllà de l’activitat estrictament assistencial. En aquest sentit, es recorda que al futur Campus de Salut hi confluiran assistència, recerca, docència, innovació i coneixement, ja que preveu la convivència de les facultats de les ciències de la salut de la Universitat de Girona a l’entorn sanitari.
També està previst que s’impulsi la creació de teixit empresarial sanitari i d’innovació a l’entorn del Campus, fet que suposarà un important pol d’atracció i dinamització econòmica per al territori gironí.
El nou campus s’ubicarà en els terrenys cedits pels ajuntaments de Girona i Salt i integrarà les facultats de salut de la Universitat de Girona i el Parc Hospitalari Martí i Julià, garantint una interconnexió òptima entre aquests espais i l’activitat assistencial del futur hospital.