gastronomia
La temporada de calçots omple els restaurants del Baix Llobregat
La moda de menjar calçots, que va néixer a Valls, és ara una realitat a tot Catalunya, sobretot en llocs que, com Viladecans, són a tocar del parc agrari del Baix Llobregat, on se’n produeixen. En aquesta localitat, el restaurant Mamunt Beach Club, situat a peu de la platja de la Murtra, està servint 18.000 calçots cada cap de setmana. “Tenim un menú de calçots il·limitats per 40 euros”, diu Marcos Ruiz, el propietari, per explicar el perquè d’aquesta elevada demanda. Des que va començar la temporada, aquest i tots els restaurants del delta del Llobregat, que consumeixen producte de km 0, no saben què és el descans. I ara ja es preparen per a la celebració, a principi de març, del Congrés Mundial del Mòbil, que els farà omplir i cuinar milers de calçots (i paelles i carn a la brasa) també entre setmana.
El cultiu de calçots i el de carxofes, que també formen part de les festes de la calçotada, són dels més importants del Baix Llobregat, malgrat que enguany i per culpa de la dana es va fer malbé part de la collita no només de calçots i carxofes, sinó també d’enciams, alls i cebes.
El Consorci de Turisme del Baix Llobregat ven les calçotades com a activitat turística, ja que la majoria de restaurants en fan i atrauen cada vegada més catalans i turistes. La temporada de calçots es va donar per iniciada el darrer cap de setmana de gener amb la Gran Festa de la Calçotada de Valls, que també va ser el primer acte popular de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Aquest reconeixement mundial en el cas dels calçots els farà més populars. Entre d’altres, es farà una calçotada a Montserrat perquè tingui ressò internacional.
El Mamut Beach Club, un dels restaurants de referència del Baix Llobregat, destaca pel seu compromís amb la sostenibilitat i té el certificat Biosphere, que dona la UE en reconeixement a les seves pràctiques de respecte pel medi ambient..La distinció també reconeix la promoció i el desenvolupament de l’economia i l’agricultura de la zona