Societat

PALAFOLLS

Palafolls impulsa el patrimoni local reclamant dos nous BCIN

Palafolls, amb poc més de 10.000 habitants, té, des de fa més de 75 anys, tres edificis declarats bé cultural d’interès nacional (BCIN). En concret, el castell, un excel·lent mirador als afores del municipi amb orígens al segle X; l’església romànica de Sant Genís, datada al segle XI, i la torre de defensa de Valldejuli, també a Sant Genís però dins d’una finca privada. Atresora, però, dues estructures molt més modernes filles de dos dels arquitectes amb més prestigi internacional, el japonès Arata Isozaki i el català Enric Miralles. Ambdós, durant la dècada dels noranta dels segle passat i els primers anys del segle XXI, van dotar el municipi d’unes obres singulars però amb un sentit pràctic: un pavelló esportiu, el Palauet, i una biblioteca separats per poc més de 250 metres en línia recta.

Visita d’experts

Ambdós equipaments han estat, des que es van inaugurar, un reclam de visitants i l’Ajuntament, fa uns mesos, va posar en marxa el procés perquè la Generalitat també els inclogui dins el catàleg de BCIN i els atorgui un segell de qualitat. Aquesta mateixa setmana, una delegació de la direcció general del Patrimoni Cultural, encapçalada pel cap de la secció de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, Miquel Àngel Barba, va visitar els espais per fer-ne la valoració prèvia i aconseguir la catalogació.

L’alcalde de Palafolls, Francesc Alemany, destaca que la iniciativa respon a la voluntat de l’Ajuntament de crear una marca pròpia de poble identificada amb el patrimoni cultural. “Fent un símil amb la gastronomia, sempre parlem dels quatre edificis de cinc estrelles que tenim a Palafolls i que es mereixen el lloc que els correspon”, apunta Alemany, que hi afegeix: “Per a un municipi petit com el nostre, no ha estat ni fàcil ni barat mantenir aquestes dues obres singulars.”

La visita dels experts arriba després que des del consistori ja s’hagi fet l’entrega al Departament de Cultura de tota la documentació que justifica la petició de la catalogació. “Ara, els toca fer l’informe pertinent i elevar-lo a dos comitès més que completaran tot el procés i que nosaltres estem convençuts que serà positiu”, hi afegeix el cap de govern local, que destaca que el valor patrimonial “forma part d’un concepte més ampli que, en el conjunt del poble, engloba també el paisatge i la riquesa mediambiental, la protecció de l’espai agrari i la producció d’horta de quilòmetre zero”.

L’interès de Palafolls per posar en valor el seu patrimoni s’ha fet palès aquest 2024 amb una primera fase d’excavació i de restauració del recinte del castell medieval, una obra que també ha aconseguit una inversió de 2,9 milions d’euros provinents dels fons europeus Next Generation que permetran actuar de manera general a tot l’espai i recuperar-ne l’esplendor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.