Societat

Fiporc frega els 20.000 visitants i supera l’èxit de la passada edició

Riudellots en el segon municipi d’Europa on hi passen més porcs al dia

La dotzena edició de Firaporc de Riudellots de la Selva ha tancat les portes aquest diumenge amb un gran èxit de participació apropant-se als 20.000 visitants durant tot el cap de setmana, superant els 17.000 de l’any passat. Durant tot el cap de setmana l’àrea de tast gastronòmic s’ha omplert de gom a gom, especialment diumenge, així com els diversos tallers, exposicions i espais demostratius. Un any més l’àrea de tast gastronòmic ha compartit protagonisme amb l’escenari de demostracions i exhibicions del procés d’especejament i elaboració d’embotits a càrrec de diversos voluntaris del poble i els comentaris del cuiner radiofònic Pep Nogué.

La Comissió de Festes s’ha ocupat del bar de la zona de tast on s’hi ha pogut menjar tota mena de productes com ara greixons, carn de perol, embotits, carn a la brasa, ventresca, botifarres, galtes, arròs així com diversos plats i postres de la Cuina de Sils i de productors locals. La programació de Fiporc va iniciar-se dissabte amb la inauguració oficial i la tallada d’una llonganissa a càrrec del conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya Miquel Samper.

L’alcalde, Josep Santamaria, i el regidor de Dinamització Econòmica i responsable de la fira, Lluís Barnés, van voler dedicar un agraïment als més de 120 voluntaris que fan possible l’èxit de Fiporc així com a les empreses patrocinadores i a les institucions que hi donen suport. “Han estat dos dies intensos de programació -va destacar Barnés– que han servit, un any més, per reivindicar la tradició de la matança del porc i una de les principals activitats econòmiques vinculades al sector carni porcí, al Riudellots de la Selva”, tal com ha destacat.

La programació de Fiporc ha inclòs exposicions, tallers, demostracions, balls, cercaviles i tota mena d’activitats vinculades al sector del porc al voltant de l’àrea de tast gastronòmic on els visitants de la fira han pogut menjar i degustar tota classe de productes i derivats del porc, com ara carn de perol, aranya de porc a la brasa, terrines de greix, els típics greixons, botifarres de tota mena, embotits, pernils, salpebrats, i l’arròs de galta de porc i carxofes, entre d’altres.

Més d’una dècada

Fiporc va néixer l’any 2014 a Riudellots de la Selva amb la voluntat de consolidar-se com a fira temàtica de referència a Catalunya, fent valdre tot el que envolta el món del porc on, a Riudellots, s’ha convertit en un dels principals eixos econòmics i símbol identitari de la població. Val a dir que actualment a Riudellots de la Selva, continuen arribant, diàriament, més de 25.000 porcs per ser transformats en diversos productes alimentaris, on la indústria càrnia s’ha convertit en un dels principals motors de l’economia local convertint el municipi de Riudellots en el segon municipi d’Europa on hi passen més porcs al dia.

Des dels seus inicis la fira s’ha celebrat durant dos dies de febrer, coincidint amb la temporada d’hivern quan amb l’arribada del fred, antigament es duia a terme la matança del porc en moltes cases rurals. Es tracta d’una fira de producte on l’eix vertebral és el porc i els productes que se’n deriven. A través de diversos espais repartits pel municipi es posa en relleu tot el cicle de vida d’aquest preuat animal, que tal com diu la dita popular “del porc, tot s’aprofita”. La fira inclou també un mercat amb paradetes de petits productors i artesans que venen productes de proximitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.