SOCIETAT
El Dijous Llarder manté l’aposta pel producte de proximitat i rostirà més porcs
Més productes de proximitat i més porcs rostits és el que s’oferirà al Dijous llarder a Vic, organitzat pel col·lectiu Osona Cuina i l’Ajuntament. Una proposta que tornarà a omplir la plaça Major de tradició i gastronomia. En concret, es rostiran tres porcs al matí i un al vespre, cosa que farà que al vespre també es pugui degustar al tradicional entrepà de porc rostit que només es podia comprar al migdia, segons informa ACN.
“Sempre hem volgut poder oferir més entrepans de porc rostit, l’entrepà estrella”, ha assenyalat Eduard Aliberch, president d’Osona Cuina. El col·lectiu manté l’aposta pel producte de proximitat i, per exemple, els porcs són Duroc, engreixats a Osona. Amb motiu del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 s’amplien les activitats amb un cap de setmana dedicat a la cultura xarcutera.
Aliberch ha assenyalat que volen posicionar el Dijous llarder de Vic com “el Dijous llarder de Catalunya”. Enguany es repetirà el format ampliat que es va estrenar fa dos anys, des de les 9 del matí i fins a les 10 del vespre en què es podrà esmorzar, dinar i sopar. A la plaça hi haurà un escenari on, al llarg de tot el dia, hi haurà diverses activitats per a tots els públics.
La iniciativa ’El Dijous llarder... i el cap de setmana, també’ neix amb l’objectiu d’allargar la celebració gastronòmica més enllà del Dijous Llarder i oferir una experiència durant tot el cap de setmana. La regidora de Fires i Mercats, Bet Piella, ha assegurat que ’feia temps que es buscava l’ocasió per fer valdre els embotits d’Osona, i ara l’hem trobada”, en referència al reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
Els dies 1 i 2 de març, la Casa Ricart es convertirà en l’Aula de l’Embotit, un espai dedicat a la difusió i promoció dels embotits tradicionals catalans. L’espai acollirà un programa d’activitats que inclourà tastos, tallers i presentacions que giraran al voltant de la cultura xarcutera amb una important presència de productes i establiments de Vic i d’Osona. Cal inscripció prèvia per participar en les activitats. Una de les activitats destacades serà l’entrega del guardó Llonganissa d’Or 2025, atorgat per la IGP Llonganissa de Vic, que aquest any es concedeix a la Conselleria d’Agricultura.
Aquestes activitats s’emmarquen dins de Som Gastronomia, la iniciativa que reconeix Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025 i que fa valdre la qualitat dels productes locals i el compromís del territori amb la seva cultura culinària.