viticultura
Nou rosat fet amb raïm recuperat del Bages
El celler Abadal presenta ‘Nurva’, fet amb raïm de les varietats mandó, sumoll i picapoll negre, tradicionals del Pla del Bages
El celler Abadal, que pertany a la família Roqueta, lligada a la viticultura des del s. XII ( l’any 1.199 ja es produïa vi a la Masia Roqueta de Santa Maria d’Horta d’Avinyó ), acaba de presentar un vi rosat fet amb tres varietats tradicionals de raïm recuperades del Bages: picapoll, sumoll i la mandó.
Abadal Nurva és fruit el treball d’aquest celler que des dels anys vuitanta recupera les varietats tradicionals del Bages, la primera dels quals és la picapoll, que actualment és la varietat insígnia de la DO Pla del Bages. Aquestes varietats històriques, a més a més, s’adapten més a la sequera i al canvi climàtic. La recuperació del mandó, per exemple, va començar a fer-lo aquest celler fa vint anys a partir de vinyes velles localitzades als municipis de Navàs, Cardona i Rocafort i que, segons Miquel Palau, enòleg d’Abadal, “ha ressorgit gràcies a la maduració tardana i la seva resistència a les altes temperatures”.
Aquest primer vi rosat fet amb aquestes varietats recuperades del Bages reflecteix, alhora, la tendència actual que fa que els rosats i de menor graduació siguin els vins que més creixen al país. Segons aquest celler, el nou Abadal Nurva ha estat elaborat amb un 60% de mandó , un 25% de sumoll i un 15% de picapoll negre.