societat
Plataforma per la Llengua alerta que l’emergència lingüística s’agreuja
L’entitat demana a les institucions un “compromís real” per revertir l’actual situació
Alarma de Plataforma per la Llengua després que s’hagin fet públics els resultats de l’Enquesta d’Usos Lingüístics, en què l’ús social del català baixa al 32,6%. L’ONG del català considera que el sondeig constata que la situació d’emergència lingüística empitjora i ho atribueix a sis grans factors: l’estructura jurídica lingüísticament discriminatòria de l’Estat espanyol, l’hàbit dels catalanoparlants d’amagar la llengua, les transformacions demogràfiques, el fracàs del sistema educatiu, la manca de referents audiovisuals i de lleure en català i el setge permanent de l’espanyolisme polític.
“Les dades de l’Enquesta d’usos lingüístics publicades avui per la Generalitat de Catalunya són un crit d’alerta pel que fa a la situació del català, tal com era previsible”, ha defensat Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Tant Escuder com la vicepresidenta de l’entitat, Mireia Plana, han lamentat que l’ús habitual del català “descendeixi, en general, amb cada franja d’edat, i que, entre els joves d’entre 15 i 29 anys, només el 38,6 % tinguin el català com a llengua habitual”. “De manera molt preocupant, l’enquesta de 2023 també revela que les persones que consideren que el català és la seva llengua en exclusiva, és a dir, la d’identificació, hagin baixat del 36,3 % al 30 %”, han indicat. Finalment, també han criticat que hi hagi una forta “bilingüització dels catalanoparlants”. “Els que parlen en exclusiva el català de manera habitual ja només són el 32,6 %”, ha recordat la vicepresidenta de l’entitat.
Plataforma per la Llengua demana a les institucions “un compromís real” amb la llengua per revertir l’actual situació de davallada. I també reclama la creació de més espais de socialització en català, que es generin més contingut i referents en català, i, en l’àmbit educatiu, que es faci complir i es reforci el sistema d’immersió lingüística. Així mateix, l’entitat fa una crida a què tant la societat com les institucions es comprometin amb una identitat col·lectiva explícitament oberta i lligada a la llengua.
Durant la roda de premsa, l’organització ha presentat la campanya Decantem la balança pel català, una campanya per mobilitzar la ciutadania i activar-la per fer front a la situació d’emergència lingüística del català. A través de diversos vídeos, la iniciativa interpel·la els catalanoparlants perquè sumin esforços amb l’entitat com a socis o voluntaris i ajudin a defensar la llengua des de tots els fronts i els territoris.