Societat

la crònica

Menjar, beure i buscar tendències

“El vi sense alcohol ja està molt bé, però d’aquí a cinc anys serà més bo”, exposa David Seijas
Al Fòrum Gastronòmic s’hi tasta, s’hi degusta, ja sigui una truita de patates o una copa de vi

El Fòrum Gas­tronòmic del Palau de Fires de Girona és un debat entre dos som­me­li­ers sobre l’alco­hol i les begu­des anal­cohòliques (sense alco­hol), és la brasa fume­jant a totes hores al parc de la Devesa enmig d’una gran expec­tació i gràcies a la clemència de la mete­o­ro­lo­gia, i és alhora una forma de rela­ci­o­nar-se i “salu­dar els cli­ents”. És tot això i mol­tes coses més.

Això últim, el fet de con­tac­tar amb cli­ents, és el que explica en Quim Espo­nellà, un dels res­pon­sa­bles de Gir­bau, una empresa de buga­de­ria indus­trial de Vic, que té cinc fàbri­ques a la capi­tal d’Osona i d’altres a la Xina, al nord de l’Estat francès i a l’Amèrica del Nord. La com­pa­nyia dis­tri­bu­eix maquinària indus­trial i dona ser­vei a hotels, res­tau­rants, geriàtrics i empre­ses càrnies en comar­ques com ara l’Alt i el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l’Estany i la Gar­rotxa. Tenen 550 tre­ba­lla­dors a Vic i 900 a tot el grup. Espo­nellà ha estat pre­sent en totes les edi­ci­ons del Fòrum i, a banda de man­te­nir les rela­ci­ons per­so­nals, mos­tra alguna de les màqui­nes de ren­tar roba i altres pro­duc­tes com esto­va­lles i tova­llons. Una màquina grossa té una capa­ci­tat de 110 qui­los per bugada o, el que és el mateix, renta 220 llençols cada cop que s’usa. Això queda molt petit al cos­tat dels túnels de ren­tat, que amb 12 mòduls ados­sats poden ren­tar fins a 3.000 llençols l’hora. I com a nove­tat m’ense­nya les mos­tres de microplàstics que les noves ren­ta­do­res indus­tri­als de l’empresa poden sepa­rar, cosa que impe­dirà que vagin a l’oceà.

Hi ha estands que repe­tei­xen i d’altres que s’estre­nen (en total n’hi ha 180). És el cas de Salma Food Ser­vice, que dis­tri­bu­eix con­ge­lats i mar­ques com ara Fin­dus, Fro­neri Nestlé, Gas­tro­fresc i Cro­exsa, entre d’altres. El cap de ven­des de Salma, en Joan Riam­bau, jus­ti­fica el debut dient que l’empresa ha cres­cut nota­ble­ment i que s’ha vol­gut conèixer encara més. Està molt satis­fet de l’accep­tació del pri­mer dia.

“El Fòrum d’aquest any és molt més d’experiències”, explica el direc­tor de la mos­tra, Albert Labas­tida, al pri­mer pis del Palau de Fires, molt a prop de l’espai on tindrà lloc l’aula debat amb els som­me­li­ers David Sei­jas i Fer­ran Cen­te­lles. Tots dos par­la­ran de l’alco­hol i del crei­xe­ment de les begu­des anal­cohòliques, com ara la cer­vesa –la que no té alco­hol va repre­sen­tar un 15% de la quota de l’any pas­sat a l’Estat– i, el que creix com l’escuma, el vi.

Entre la qua­ran­tena d’assis­tents al debat, que guia el peri­o­dista gas­tronòmic Sal­va­dor Gar­cia-Arbós, hi ha la Mireia Pas­cual, que havia tre­ba­llat al res­tau­rant El Bulli de Fer­ran Adrià i que coneix Sei­jas i Cen­te­lles. “He vin­gut perquè ells dos tenen mol­tes coses a expli­car i, per a mi, són dos refe­rents.” Pas­cual havia estat pro­fes­si­o­nal de sala al Bulli i ara tre­ba­lla en una empresa que importa vins inter­na­ci­o­nals, Intre­pid Wines de Banyo­les.

“El vi sense alco­hol ja està molt bé, és millor que el de fa dos anys, però d’aquí a cinc anys encara serà molt més bo”, explica Sei­jas als peri­o­dis­tes abans de la xer­rada amb Cen­te­lles i durant el mateix acte. El som­me­lier i pro­duc­tor de vins amb la seva marca Neverwine (mai vi) explica que durant set anys i mig va tenir pro­ble­mes amb l’alco­hol i que “ser som­me­lier era la millor dis­fressa pel fet de ser alcohòlic”. Recull la seva experiència en un lli­bre.

Els assis­tents al debat amb els dos som­me­li­ers tenen la pos­si­bi­li­tat de pro­var aigua, cer­vesa i el vi blanc que ela­bora Sei­jas i que té el gust d’un albariño, diuen en l’eti­queta de la mateixa ampo­lla. Cen­te­lles, res­pon­sa­ble de begu­des d’El Bulli Foun­da­tion, fa un recor­re­gut històric pel que ha sig­ni­fi­cat l’alco­hol i com, per exem­ple, el vi és con­si­de­rat a l’Estat francès un ali­ment.

Sei­jas asse­nyala que abans els som­me­li­ers tenien més interès a la sala en les per­so­nes que con­su­mien vi al res­tau­rant res­pecte de les que no ho feien. Ara les tendències can­vien. “Tots els que som aquí som cer­ca­tendències.” De fet, ell i Cen­te­lles van expli­car en el debat que anys enrere el 3% de la cli­en­tela d’El Bulli no con­su­mia alco­hol. En canvi, a l’Enigma de Bar­ce­lona, que regenta l’Albert Adrià, es cal­cula que ja són un 20% els cli­ents que no beuen alco­hol.

L’experiència al Fòrum és tas­tar truita de pata­tes, cro­que­tes i fer una copa de vi. Hi ha fins a 60 referències entre la deno­mi­nació d’ori­gen (DO) Empordà i la DO Mont­sant. No és una mala experiència, i tant. Per Antoni De Gea i la Núria Planc­hart, que són d’Arbúcies, el Fòrum és una bona opor­tu­ni­tat de fer tas­tets. “No pots ven­dre un pro­ducte si no l’has pro­vat”, diu l’Antoni.

Aquests visi­tants arbu­ci­encs seran alguns dels que for­ma­ran part de l’afluència de públic dels tres dies de Fòrum, que avui tan­carà les por­tes. Es cal­cula que hi hau­ran pas­sat 7.000 per­so­nes. “Està molt ben orga­nit­zat i ens donen expli­ca­ci­ons dels actes i de les acti­vi­tats”, diu la Núria. Abans havien regen­tat un snack-bar i ara s’estan plan­te­jant tor­nar al sec­tor de l’hos­ta­le­ria i la res­tau­ració.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.