Societat

Ni a pas de tortuga

Serveis bàsics en crisi. L’opinió dels usuaris (2). Transport per carretera

Un quart de set del matí. Amb el segon toc del des­per­ta­dor l’Eloi Ramírez posa el peu a terra. Dutxa ràpida, dosi con­si­de­ra­ble de cafè i cap dalt del camió. No hi ha temps per per­dre. Abans de tres quarts de set s’ha d’estar en ruta. A par­tir de les set moure’s per l’àrea metro­po­li­tana és una odis­sea. L’Eloi i el seu germà com­par­tei­xen empresa de trans­port, cadas­cun amb un camió tre­ba­llen per a indústries químiques a la zona del Vallès.

“És una creu diària”, explica l’Eloi, que con­si­dera que les car­re­te­res han arri­bat a un nivell d’ocu­pació “que no per­met deter­mi­nar quanta estona s’està des d’un punt a un altre de la xarxa”. Ell, per exem­ple, tres dies la set­mana fa el recor­re­gut entre Sant Celoni i Saba­dell “si és a mig matí no saps si tar­daràs una hora i mitja o tres”. La B-30 viu en un esca­nya­ment per­petu. Amb incre­ments de la mobi­li­tat a ritme d’un 5% per any des de fa una dècada, els quilòmetres de via d’alta capa­ci­tat són pràcti­ca­ment els matei­xos. “És que és de lògica que si posem més cot­xes en un mateix lloc aca­bem anant tots més a poc a poc”, reco­neix Ramírez. I més temps de tra­jecte vol dir per­dre diners, o no gua­nyar-ne tants com es podria.

Les con­seqüències del dèficit d’infra­es­truc­tu­res no són exclu­si­ves del gremi del trans­port. A la parada de taxis del por­tal de la pau també hi ha tertúlia sobre el tema. En Julio, que fa vint anys es pas­seja amunt i avall amb el seu cotxe groc i negre, lamenta el col·lapse per­petu que “estem vivint”. “Cada vegada hi ha més cot­xes i menys espais per al taxi”, lamenta l’Albert que troba “nor­mal un cert col·lapse a les hores públi­ques, però ara és com­pli­cat moure’s per Bar­ce­lona gai­rebé tot el matí”.
Més greu, però, són els pro­ble­mes amb què es tro­ben quan han d’entrar i sor­tir de la ciu­tat. “Últi­ma­ment jo surto més de Bar­ce­lona, cap a Gra­no­llers, Mataró o Saba­dell”, comenta en Manolo, que acaba d’arri­bar a la parada amb el seu Peu­geot 406. Tots ells cre­uen que els pro­ble­mes de Renfe els han bene­fi­ciat. “Molta gent que abans de sor­tir de la feina sap que hi ha retards a Renfe ja opten per aga­far un taxi. M’he tro­bat casos que fins i tot el com­par­tei­xen”, explica l’Albert. En canvi, a pri­mera hora els retards de Renfe no els influ­ei­xen massa. “Menys amb l’humor dels qui car­re­guem a l’estació. La gent ja n’està tipa, els polítics s’omplen la boca de trans­port públic i a l’hora de la veri­tat no hi ha res que fun­ci­oni”, pun­tu­a­litza en Julio.

Una llista que és ben llarga
Les car­re­te­res de l’àrea metro­po­li­tana també són el mal­son d’en Enric Martí, que repre­sen­tant a una empresa de cosmètics es coneix de cap capa la xarxa viària del país. “Per on vols que comenci? Els peat­ges, les cues, les car­re­te­res dolen­tes. És que la llista és llarga”, lamenta ell. Segons el seu diagnòstic és que només hi ha una alter­na­tiva vàlida per a un tra­jecte i, gai­rebé sem­pre hi ha cues o un volum molt alt de trànsit. “Ja sé que no puc tenir una car­re­tera per mi sol, però no és nor­mal que l’alter­na­tiva per anar a Tar­ra­gona evi­tant la AP-7 sigui la N-340, que és una ratera”, explica en Marc.

I, si fa o no fa, tres quarts del mateix a la banda nord del país. “La N-II segueix sense des­do­blar-se i les car­re­te­res de la Costa Brava no estan pre­pa­ra­des”, lamenta Martí que con­si­dera que la mobi­li­tat a la demar­cació “ha can­viat molt”. Tant a l’entorn de Girona –on es nota els dies fei­ners– com als acces­sos de la Costa Brava –col·lap­sats durant els caps de set­mana– les car­re­te­res han que­dat obso­le­tes. Des del punt de vista econòmic, Martí con­si­dera que és nefast perquè “perds molt temps, tant a l’hora de tre­ba­llar com a l’hora d’anar-te’n de cap de set­mana”.

Els pro­fes­si­o­nals de la car­re­tera, doncs, veuen com dia a dia les velo­ci­tats s’alen­tei­xen, les cues crei­xen i les infra­es­truc­tu­res es man­te­nen sota mínims. La AP-7 neces­sita més car­rils i vies paral·leles que per­me­tin des­car­re­gar trànsit, sobre­tot prop dels tres grans nuclis de població que tra­vessa: Girona, Tar­ra­gona i, sobre­tot, a Bar­ce­lona. L’àrea metro­po­li­tana no es pot per­me­tre més anys per­ma­nent col·lap­sada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.