Societat

GASTRONOMIA

‘El Millor Xuixo del Món’ es fa a la pastisseria Trias de Santa Coloma de Farners

L’establiment ha guanyat la cinquena edició del concurs, celebrat avui a Girona

El pastisser Joaquim Trias de la pastisseria Trias de Santa Coloma de Farners ha guanyat la cinquena edició del concurs El Millor Xuixo del Món, que s’ha celebrat avui al migdia a Girona. Quarta generació de pastissers, la pastisseria Trias de Santa Coloma de Farners es va fundar l’any 1908.

El jurat ha triat el xuixo guanyador valorant la qualitat de la crema, l’aspecte interior (massa, esponjament, fullat, cocció), la qualitat del fregit i el sabor (equilibri crema i fregit). Dirigit per Olivier Fernández, director de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB), el jurat d’aquest any ha estat format per Assumpció Puig, néta de l’inventor del xuixo i expresidenta del Col.legi d’Arquitectes de Catalunya; Lluïsa Estrada, pastissera i professora de l’EPGB; Joan Camps, pastisser jubilar de Girona (Espiga d’Or); Pere Massana, xef del restaurant Massana; Gisela Bellart, guanyadora de la darrera edició del concurs; els periodistes Tana Collados (TV3) i Fernando Toda, director de Dulcypass, i la dietista Lídia Casademont. Mentre el jurat tastava els xuixos que s’han presentat, a pocs metres, se celebrava un xuixcooking, un taller d’elaboració de xuixos, a càrrec de la Pastisseria Triomf de Barcelona, guanyadora de la darrera edició de 2024.

Creat pel gastrònom Salvador Garcia-Arbós l’any 2018, coincidint amb el centenari del xuixo, el concurs ha esdevingut un referent per al sector i ha ajudat a posar en valor aquest dolç i a incrementar-ne les vendes. En la primera edició, l’any 2018, es va imposar la pastisseria Padrés de Banyoles; l’any 2020 va guanyar Pa Artesà del Vallès, amb seu a Santa Perpètua de Mogoda; el 2022, Pastisseria Juhé, de L’Escala, i a la darrera edició, la pastisseria Triomf, de Barcelona. El concurs està obert a professionals amb punt de venda al públic, com poden ser les pastisseries, fleques i restaurants. Està organitzat per Monkeys Communications, en col·laboració amb l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona (EPGB) i el suport de l’Ajuntament de L’Escala, la Diputació de Girona, el Gremi de Flequer de les Comarques de Gironines i el Gremi de Pastisseria de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.