SOCIETAT
Demanen jutjar a El Salvador l’assassinat de sant Romero
Advocats d’organitzacions de drets humans han sol·licitat aquest dilluns a un jutjat d’El Salvador agilitzar el procés penal contra militars per l’assassinat del sant Óscar Arnulfo Romero (1980), reobert fa més vuit anys, perquè passi a judici, en complir-se 45 anys de la seva mort, segons informa Efe.
El Jutjat Quart d’Instrucció de San Salvador va dictar el maig del 2017 la reobertura de la causa per l’homicidi de monsenyor Romero i l’octubre del 2018 va ordenar a la Fiscalia General de la República (FGR) fer una nova investigació.
L’advocat Alejandro Díaz, membre de l’organització Tutela Legal ’María Julia Hernández’, va denunciar “l’estancament del procés, la manca d’investigació i les diligències útils en el cas”. Romero va ser assassinat per un franctirador el 24 de març de 1980 quan oficiava missa a la petita capella de l’hospital de càncer La Divina Providencia, a San Salvador.
L’Informe de la Comissió de la Veritat de l’ONU del 1993 va assenyalar com el responsable de donar l’ordre d’assassinar Romero al Roberto D’Aubuisson, fundador de l’Aliança Republicana Nacionalista (Arena, dreta), partit del qual va ser diputat i candidat presidencial. Aquest document també apunta que en la planificació i l’execució de l’assassinat hi van participar els capitans de l’Exèrcit salvadorenc Álvaro Saravia i Eduardo Ávila, així com Fernando Sagrera i Mario Molina, entre d’altres.
“Avui, a 45 anys de l’assassinat de monsenyor Romero, estem sol·licitant al tribunal que el cas passi a una altra etapa, que sigui elevat a plenària (judici), ja que considerem que hi ha prou documentació i que el procés està prou depurat contra el capità Álvaro Saravia i els altres assenyalats”, ha dit l’advocat.
També ha denunciat “l’estancament de les investigacions de la Fiscalia, ja que l’octubre del 2018 el tribunal li va ordenar seguir investigant els altres implicats, els altres autors intel·lectuals i materials”.
“Lamentablement, la Fiscalia no ha fet res aquests últims anys i no coneixem informació, no s’ha donat cap mena de resposta sobre a qui s’està investigant i quines investigacions ha fet”, ha afegit.
L’anul·lació d’una llei d’amnistia del 1993 per una sentència de la Sala Constitucional de la Cort Suprema del 2016 va permetre la reobertura d’aquest cas, dels processos per la massacre d’uns 1.000 camperols a El Mozote (1981) i de l’assassinat de sis sacerdots.
Romero va ser canonitzat a Roma el 14 d’octubre del 2018 davant de milers de persones, després que el papa Francesc firmés mesos abans un decret que reconeix el miracle atribuït al religiós. El sant salvadorenc ja havia estat beatificat el maig del 2015 en una multitudinària missa a San Salvador.