Girona s’omple d’artesans de banda i banda del Pirineu
Ceràmica, joies, peces de feltre o de cuir són alguns dels productes fets a mà que omplen aquest cap de setmana la Fira de Girona, on se celebra el primer saló transfronterer dels artesans d’art d’Occitània i Catalunya. Es tracta d’un punt de venda i exposició, que vol promoure els treballs artesanals de banda i banda del Pirineu. “A la Catalunya del Nord aquests mercats són habituals i volíem portar-ho aquí perquè hi hagi intercanvi entre el nord i el sud”, explica a l’ACN Robert Bassols, president de la Cambra d’Oficis i Artesania d’Occitània i la dels Pirineus Orientals, que afirma que “és important consumir el que és crear al nostre territori”. En total, hi participen una cinquantena d’artesans de més de vint oficis.
Parades de ceràmica, barrets, joies o escultures on s’exposen i es venen productes fets a mà a banda i banda del Pirineu català i on es barregen converses en català, castellà i francès. Aquest és l’ambient que es respira al primer saló transfronterer dels artesans d’art d’Occitània i Catalunya, que se celebra aquest cap de setmana a la Fira de Girona.
En total, hi participen una cinquantena d’artesans de més d’una vintena d’oficis, procedents de diversos territoris i seleccionats d’entre més de 150 creadors per un jurat d’experts. Hi ha professions com la de torner en fusta, ebenista, cisteller, escultor en fusta, joier, fotògraf, ceramista, terrissaire, guarnicioner, pelleter, lutier, fabricant de làmpades, modista, enquadernador d’art, matalasser, teixidor, vidrier o vitraller, entre d’altres.
L’objectiu del saló, que s’ha plantejat en un format d'exposició i venda i és d’accés gratuït, és el d’acostar aquesta artesania del territori -que es produeix a la Catalunya del Nord i del sud- als clients potencials per donar-la a conèixer i preservar-la. "Perpinyà i Girona estan molt a prop i volíem incentivar aquí aquests mercats d’artesania que allà són habituals", ha dit Robert Bassols, president de la Cambra d’Oficis i Artesania dels Pirineus Orientals, que està convençut que "és important apostar per consumir aquests productes perquè són de qualitat, sostenibles i una aposta per garantir la supervivència d’aquestes professions".
Pròxim i fet a mà
En aquest sentit, la majoria dels artesans participants en la fira procedents d’Occitània consideren que "cada cop hi ha més conscienciació" sobre la importància de comprar productes fets a mà i de proximitat. "Crec que la gent comença a pensar que no cal portar productes de l’altra banda del món perquè aquí ho tenim tot i s’aposta per comprar de proximitat", diu l’artesana Agnès Calas d’Atelier Textile. Hi coincideix Nathalie Blanc de la joieria Blanc, que afirma que "cada cop s’aprecia més l’artesania i la gent vol consumir més local".
Calas es dedica a la producció de teles per a productes de la llar, que ella mateixa teixeix a mà amb molta cura i que personalitza pel client. Per fer-ho, utilitza matèries de proximitat com el lli i també el suro a partir de les que crea peces utilitàries com pantalles per làmpades o artístiques, amb les que munta exposicions. Per la seva banda, Blanc es dedica a fer joies amb granat que extreuen de la zona de Perpinyà. La seva joieria forma part d’una confraria de joiers que tallen i munten el granat d’una forma característica i que comercialitzen sota una certificació geogràfica.
Per a les dues artesanes és important participar en aquesta fira de Girona per donar a conèixer el seu producte a l’altra banda del Pirineu i teixir vincles amb altres productors locals. "Perpinyà és aquí mateix i podem compartir coses molt fàcilment", explica Calas, que afegeix que es va formar a Barcelona. Per Blanc, és important que "la gent de la Catalunya del sud conegui les joies catalanes que es fan al nord".
Una altra de les artesanes que participa en el saló transfronterer dels artesans d’art d’Occitània i Catalunya aquest cap de setmana és Eulàlia Aguilà de Drapard Montseny, que es dedica a la producció de peces de feltre a partir de la llana del seu ramat. Per Aguilà, la fira serveix per "mostrar el producte, crear vincles i relacions entre els artesans participant, així com intercanviar aprenentatge amb Occitània". Pel que fa a la percepció de l’artesania a Catalunya, l’artesana considera que "falta valorar la producció artesanal". "Sembla que estem més disposats a pagar per productes industrials, que pel que es fa a mà", lamenta.
El mercat s’emmarca dins de les Jornades Europees dels Oficis d’Art (JEMA), coordinades per l’Institut per als Coneixements Artesanals Francesos, i està organitzat per la Cambra d’Oficis i Artesania d’Occitània i la dels Pirineus Orientals, amb el suport de la Regió Occitània / Pirineus-Mediterrània i la MAAF. La fira va començar divendres i va estar oberta de dotze del migdia a vuit del vespre; aquest dissabte està activa de les deu del matí a les vuit del vespre i tancarà diumenge, quan es podrà visitar de deu del matí a dues del migdia.