Societat

societat

Badia del Vallès rememorarà els 50 anys de vida amb activitats retrospectives i de reconeixement als seus habitants

Aquest dimarts s’han presentat els actes, que comptaran amb un gran acte al juliol i la creació de dos murals

Badia del Vallès com­me­mora aquest 2025 el seu mig segle de vida amb un con­junt d’acti­vi­tats de caràcter retros­pec­tiu i de reco­nei­xe­ment dels seus habi­tants. El nucli va néixer l’any 1975 com a espai d’aco­llida dels ciu­ta­dans que venien d’altres punts de l’Estat per viure i tre­ba­llar a Cata­lu­nya, però no va ser fins a l’any 1994 que es va cons­ti­tuir com a ciu­tat.

Aquest dilluns la bibli­o­teca Vicente Alei­xan­dre s’ha pre­sen­tat el pro­grama amb un acte en què hi han par­ti­ci­pat l’alcalde, Josep Martínez, i l’exal­cal­dessa i actual con­se­llera d’Igual­tat i Femi­nis­mes, Eva Menor, entre d’altres. Entre les acci­ons pre­vis­tes hi des­ta­quen un gran acte al juliol, la cre­ació d’un mural par­ti­ci­pa­tiu, un altre de fotogràfic i una expo­sició iti­ne­rant.

La sala de la bibli­o­teca ha que­dat petita per aco­llir el cen­te­nar de veïns que han vol­gut viure en pri­mera per­sona el tret de sor­tida als actes de com­me­mo­ració dels 50 anys d’història de Badia del Vallès, d’ençà que es va aixe­car el carac­terístic con­junt d’edi­fi­cis que con­fi­gu­ren el mapa de la península Ibèrica. Con­ver­tits en espai d’aco­llida, els blocs van omplir-se de per­so­nes que bus­ca­ven un futur millor per a les seves famílies i que es muda­ven des d’Anda­lu­sia, Extre­ma­dura o Cas­te­lla-la Manxa.

“Volem retre home­natge a les per­so­nes amb dues eines trans­for­ma­do­res de la soci­e­tat com ho són l’edu­cació i la cul­tura, tre­ba­llant-ho de forma inter­ge­ne­ra­ci­o­nal per rei­vin­di­car el paper de les ins­ti­tu­ci­ons, la cul­tura par­ti­ci­pa­tiva, l’aco­llida i les polítiques d’habi­tatge digne”, ha deta­llat Martínez. En aquest sen­tit, ha fet val­dre el fet que siguin els més grans del muni­cipi qui tras­lla­din les vivències als més menuts.

El con­sis­tori té pre­vist cele­brar al juliol un acte cen­tral d’home­natge a tot el poble, prin­ci­pal­ment aquells qui van arri­bar a l’inici de la seva història. De la mateixa manera, es pre­veu impul­sar un dos­sier pedagògic per alum­nes de primària i secundària que s’inte­grarà al currículum esco­lar per al curs 2025-2026, per incor­po­rar la història de la ciu­tat i sobre­tot reme­mo­rar els seus orígens.

D’aquest dos­sier també en sor­tirà una expo­sició i una obra tea­tra­lit­zada que es repre­sen­tarà al car­rer, amb dos pas­sis oberts a la ciu­ta­da­nia i una adreçada a les esco­les del muni­cipi. També es pre­sen­tarà el 8 d’abril el lli­bre ‘Las hijas de la fábrica’, de Raúl Mon­ti­lla, que relata la història de les gene­ra­ci­ons que es van haver de des­plaçar a Cata­lu­nya a mit­jan segle XX.

Al juny es pre­veu fer un mural par­ti­ci­pa­tiu, coin­ci­dint amb la Festa Major, amb l’objec­tiu de reflec­tir l’ori­gen de la ciu­tat. “Cre­a­rem un grup motor amb la gent gran del muni­cipi per tre­ba­llar el mural par­ti­ci­pa­tiu i d’altres amb caràcter gene­ra­ci­o­nal, entre grans i petits, per expli­car les històries que tenim”, ha deta­llat l’alcalde, Josep Martínez.

En el tram final del 2025 es farà un mural fotogràfic, que com­bi­narà imat­ges de la ciu­ta­da­nia amb imat­ges històriques de la ciu­tat. De totes elles se’n farà un mosaic, que es pen­jarà a la façana del Mer­cat Muni­ci­pal.

La con­se­llera Eva Menor s’ha encar­re­gat de la clo­enda de l’acte, on ha des­ta­cat la força de la ciu­ta­da­nia per impreg­nar de per­so­na­li­tat Badia i ha posat com a exem­ple la par­ti­ci­pació dels veïns en els pro­ces­sos de crei­xe­ment del barri.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.