Societat

societat

Els CDIAP van atendre 52.657 infants el 2024, un 5% més que l’any anterior

Els 104 centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) de Catalunya van atendre l’any passat 52.657 infants, un 5% més que l’any anterior, segons ha informat avui el Departament de Drets Socials i Inclusió, coincidint amb la inauguració d’un nou CDIAP a Pineda de Mar. Des del govern català es remarca que el nombre d’infants atesos s’ha multiplicat per quatre des del 2003, quan van ser 12.315.

“Cada cop hi ha més infants i famílies que necessiten atenció precoç. Hi donarem resposta amb més recursos, més presència territorial i una millor capacitat organitzativa”, ha destacat la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, durant la inauguració del nou CDIAP de Pineda de Mar, que s’afegeix als tres nous centres que es va posar en marxa l’any passat gràcies a l’augment de les hores de concert que el govern català ha atorgat a les entitats que se’n fan càrrec. Això ha suposat, segons es remarca, que la cobertura de la població infantil hagi passat de l’11,3% el 2021 al 14,5% el 2024.

Del total d’infant atesos l’any passat, el 35,55% van ser nenes (18.722) i el 64,45% nens (33.935). Per demarcacions, es van atendre 38.486 infants a Barcelona, 5.907 a Girona, 4.062 a Tarragona, 3030 a Lleida i 1.172 a Terres de l’Ebre.

Pel que fa als diagnòstics principals, destaquen els trastorns en el desenvolupament que afecten la relació, comunicació i funcionament mental (22%) –més de la meitat dels quals tenen un diagnòstic d’autisme– i els trastorns de la parla i el llenguatge (21%). També es van atendre un 12% de nens amb trastorns en el desenvolupament motor (12%).

Això va lligat al fet que els 1.660 professionals dels CDIAP (un 13% més que el 2023) van dedicar el 38% de les hores a psicologia, el 24% a logopèdia i el 13% a fisioteràpia.

““La freqüència assistencial mitjana als CDIAP ha crescut un 9% respecte de l’any passat, gràcies a l’increment d’hores concertades”, ha destacat Martínez Bravo.

Des de Drets Socials també s’assenyala que la mitjana de dies en llista d’espera per accedir els CDIAP es va situar l’any passat en 39 dies.

Objectius per al 2025

Per al 2025 els objectius de creixement del servei segueixen sent els mateixos i, segons el departament, la previsió pressupostària per al 2025 és de 68 milions d’euros, un 4% que el pressupost executat l’any 2024. “L’atenció precoç no és una despesa: és una inversió. Actuar a temps, té un impacte molt més gran i evita dificultats futures més costoses, tant per a les famílies com per al sistema”, ha afirmat la consellera, que ha explicat que el departament està desplegant un pla d’acció per a l’atenció precoç per tal d’“assegurar que cap infant es quedi enrere per motius de territori, de renda o de recursos disponibles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]