Societat

societat

L’oficina del padró d’Olot detecta els primers fraus i l’alcalde avisa que es “perseguirà” qui en faci negoci

L’Ajuntament d’Olot ha començat a detectar possibles fraus en el padró. Es tracta de tres situacions concretes i que des del consistori han vist que es repeteixen. D’una banda, s’han trobat que moltes persones que ni viuen ni treballen a Olot, i que s’hi empadronen per aprofitar-se d’algunes ajudes. També han comprovat que ciutadans que sí que hi resideixen, es donen d’alta i de baixa constantment sense criteri, també per accedir a beneficis i, finalment, l’Ajuntament sospita de casos de propietaris que empadronen persones a casa seva a canvi de diners. Una situació que l’alcalde, Agustí Arbós, diu que “perseguiran” a través de l’oficina del padró que han posat en marxa. “Això és un delicte i, com a tal, cal castigar-lo”, destaca.

L’oficina del padró d’Olot ja ha començat a funcionar, després que el nou alcalde de la ciutat, Agustí Arbós, ho anunciés en el ple que el va investir. Tot i que no hi ha xifres oficials, des del consistori han detectat diversos casos de frau, que està recollint per investigar. La idea és que en els supòsits que es demostri que hi ha hagut irregularitats, es retiri el padró al sol·licitant i, si s’escau, es multi. De moment, des de l’Ajuntament d’Olot han descobert tres formes de frau. D’una banda, aquelles persones que no viuen a Olot -i en molts casos no l’han ni visitat-, però que s’empadronen per accedir a les ajudes que suposa.

Arbós assenyala que es tracta d’un greuge comparatiu amb aquells ciutadans que sí que resideixen a la capital de la Garrotxa i que es troben que no poden optar a alguns serveis o ajuts, perquè queden copats per aquestes persones que no viuen a Olot. “Això sempre va en detriment del contribuïdor olotí i la nostra voluntat és posar ordre i que es compleixi la llei”, remarca.

L’altre cas que han detectat és el de persones que directament fan negoci amb aquesta qüestió. Es tracta de propietaris que empadronen persones als seus habitatges a canvi de diners. Moltes vegades són immigrants que necessiten el padró per poder accedir a serveis bàsics i que no resideixen a la ciutat. Per poder-se empadronar en un domicili que no és propi, la llei obliga a tenir el consentiment del propietari.

Arbós lamenta aquesta pràctica i deixa clar que la perseguiran. A més, recorda que cobrar diners per empadronar algú, que a més no resideix al lloc on ho fa, és un delicte. L’alcalde, però, lamenta que el “més complicat” és demostrar-ho. “Per això hem creat l’oficina, que treballa conjuntament amb la Policia Local i amb inspector per poder descobrir els casos i denunciar la propietat o bé la persona que estigui fent negoci amb el padró”, ha reblat.

La tercera situació que han detectat des de l’Ajuntament té a veure amb persones que sí que viuen a Olot, però que alternen altes i baixes al padró per poder rebre ajudes concretes i que van vinculades a l’alta o a la baixa.

Ocupacions delinqüencials

Però l’oficina del padró no és l’única que s’ha incorporat al nou cartipàs que es va donar a conèixer encara no fa un mes. El nou executiu d’Agustí Arbós compta també amb una oficina dedicada a les ocupacions que es produeixen al municipi, especialment les delinqüencials i que han anat a l’alça els darrers anys.

Arbós lamenta que la llei els ho “posa difícil” però deixa clar que des del consistori es mouen per intentar evitar-les i amb l’oficina confien a agilitzar els processos, ja que “la velocitat és un factor clau per poder fer fora els ocupes”. A més, la nova oficina permet que els veïns puguin avisar en cas que sospitin que algú vol entrar en un habitatge i així la policia hi pot anar abans que passin 48 hores.

“Ens preocupa perquè determinades ocupacions són conflictives i són les que hem de prioritzar perquè acaben deteriorant la convivència i els veïns han de patir situacions com amenaces o no poder dormir a les nits”, ha remarcat. L’alcalde, però, lamenta “la impunitat” amb relació a les ocupacions conflictives a Olot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]