tradicions
Recta final de les fires de Rams
El declivi de la tradició es trasllada en una reducció del nombre de venedors
Demà és Diumenge de Rams i avui les fires dedicades a la venda de palmes, palmons, rams de llorer i altres productes típics de la diada viuen la recta final de la seva activitat en un ambient de decepció i pessimisme. “Fluix, molt fluix”, és el comentari que fan la pràctica totalitat de firaires del ram, artesans amb anys d’antiguitat que veuen com a cada nova edició de la fira hi ha menys parades.
De les dues fires que s’organitzen aquests dies a la ciutat de Barcelona, la de Rambla Catalunya acaba avui la seva activitat, mentre que la situada davant la Sagrada Família encara allargarà fins demà, coincidint amb la festa de la benedicció dels rams.
A la Rambla de Catalunya les parades no arriben a la vintena i es troben disposades entre els carrers Consell de Cent i Aragó, sense arribar a ocupar tota l’extensió d’aquest tram. “Només ocupem mig carrer, abans érem en tres travessies”, explica un dels comerciants. “L’Ajuntament cada cop colla més, amb més tràmits i requisits, fins i tot l’informe d’un enginyer que ha de validar la parada”, es queixa un altre dels venedors.
La pèrdua de la tradició l’explica una altra de les firaires de Rambla Catalunya: “Ara els nens acaben l’escola, pugen el cotxe i marxen a esquiar o fer vacances fora de la ciutat. Ja no van a beneir la palma”.
Tot això, la tradició de fer fires de Rams es manté a moltes ciutats del país. A la Rambla de Tarragona, a Valls, també a Lleida o Sabadell, com exemples de la resistència d’un sector que lluita per no desaparèixer.
A la ciutat de Vic, des d’ahir divendres i fins a demà diumenge, el Mercat del Ram tornarà a reunir milers de persones. La cita recull una fira de palmes i palmons però, també, una gran mostra del sector agrícola, maquinària i bestiar. Una de les atraccions és l’exposició de bestiar o el concurs per triar el millor exemplar de la raça Bruna del Pirineu.