Societat

SOS cerdà per l’habitatge

És la quarta comarca amb el preu de compra més car, amb un augment de lloguers de temporada i HUT, però no hi ha habitatge protegit tot i ser on s’edifica més

Diverses entitats reclamen un canvi de model que no es basi en el turisme estacional i no obligui els autòctons a marxar a viure a altres comarques

Només a Puigcerdà els preus de lloguer han augmentat el 48,03% entre el 2016 i el 2023

Ali­ens però atents a les ini­ci­a­ti­ves polítiques naci­o­nals al vol­tant de l’habi­tatge de les dar­re­res set­ma­nes, en espera de la llei de mun­ta­nya i del desen­vo­lu­pa­ment de l’Estratègia del Piri­neu, la població cer­dana ja s’està orga­nit­zant des de la fi de la pandèmia, des del 2022, per denun­ciar un model d’habi­tatge i del sec­tor immo­bi­li­ari basat només en el turis­mes esta­ci­o­nari; les sego­nes, ter­ce­res o quar­tes residències, i els allot­ja­ments turístics que no han fet res més que incre­men­tar el preu de l’habi­tatge els dar­rers anys i expul­sar els resi­dents, que no poden assu­mir els incre­ments de preus dels llo­guers o pro­pi­e­tats, ni tenen oferta d’habi­tatge de pro­tecció ofi­cial o veuen com es dilu­eix l’oferta de llo­guer habi­tual subs­tituïda pel tem­po­ral. La Cer­da­nya, con­for­mada per 17 muni­ci­pis i divi­dida admi­nis­tra­ti­va­ment entre Girona i Lleida, va expe­ri­men­tar un auge cons­truc­tiu des dels anys noranta del segle pas­sat fins a mit­jans de la pri­mera dècada del segle XXI –entre 600 i 800 habi­tat­ges anu­als–, que va con­so­li­dar la comarca com a destí de turisme naci­o­nal, amb pics de cap de set­mana atrets per l’oferta d’esquí i, a l’estiu, con­cen­trat en dues o tres set­ma­nes a l’agost.

No és cap història des­co­ne­guda, però amb la pandèmia va créixer la demanda de residències –225 nous habi­tat­ges del 2020 al 2021– per a una població forana d’alt nivell econòmic. I la cons­trucció es va tor­nar a dis­pa­rar amb una inten­si­tat per sobre de la mit­jana de l’àrea metro­po­li­tana, d’altres zones com l’Aran i l’Alt Piri­neu i, en defi­ni­tiva, del país. El lli­bre La Cer­da­nya: una comarca inac­ces­si­ble per a molta gent, del jove gra­duat en soci­o­lo­gia Marc Pont, recull les difi­cul­tats que joves i no tan joves tenen per que­dar-se a viure a la Cer­da­nya. L’ha edi­tat l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cere­tans, enti­tat que, con­jun­ta­ment amb l’Asso­ci­ació Agro­a­li­mentària de Cer­da­nya, Amics de Cer­da­nya, l’Asso­ci­ació de Veïns de la Molina, l’Ate­neu Popu­lar de Cer­da­nya, Cer­da­nya Eco­re­sort, Cer­da­nya en Acció pel Clima, Ceretània, el Grup d’Amics de Mon­tellà, el Grup de Recerca de Cer­da­nya, Les Petits Ruis­se­aux, Òmnium Cul­tu­ral de Cer­da­nya, Sal­vem Éller, Sal­vem la Molina, Sal­vem la Solana i SOS Piri­neus, i així fins a 26, va deci­dir el 2022 crear un mani­fest apor­tant solu­ci­ons per a un nou model econòmic, social, cul­tu­ral i medi­am­bi­en­tal.

Enric Quílez, un dels por­ta­veus de la pla­ta­forma ano­me­nada Con­fluència per a una Cer­da­nya Sos­te­ni­ble, diu que hi ha 20.115 habi­tants i 20.000 habi­tat­ges i entre un 50 i un 60% són sego­nes residències. Dades del 2021 que recull l’Ins­ti­tuto Naci­o­nal de Estadística (INE) i que demos­tren un “procés de gen­tri­fi­cació crei­xent” amb muni­ci­pis com Bol­vir, Fon­ta­nals o Alp que arri­ben a per­cen­tat­ges del 80%. Només obren uns 20 dies l’any i es por­ten el men­jar de fora sense con­su­mir pro­duc­tes locals, hi afe­geix Quílez. Alerta que l’espe­cu­lació s’agreuja perquè ara “venen fons d’inversió que com­pren pro­mo­ci­ons sen­ce­res”, les tenen bui­des un any o dos i les reve­nen a un preu supe­rior. Afirma que el pro­blema ja no només afecta els autòctons, sinó que gent amb poder adqui­si­tiu que sem­pre havia llo­gat i s’hi havia ins­tal·lat comença a tenir pro­ble­mes pel que aug­men­ten els preus.

A la capi­tal, Puig­cerdà, decla­rada zona de mer­cat tens com Bell­ver –la Con­fluència va dema­nar a la secretària d’Habi­tatge, Lídia Guillén, i a Jordi Mas, direc­tor gene­ral d’Habi­tatge, que s’esten­gui a tots els poble en una reunió l’11 de març–, l’oferta dels de tem­po­rada és ele­vada, i en molts casos, coin­ci­dei­xen molts de con­sul­tats, s’han incre­men­tat els il·legals, que són pisos petits, amb poques con­di­ci­ons d’habi­ta­bi­li­tat, molts antics i per refor­mar. Un estudi del Col·legi d’Agents de la Pro­pi­e­tat Immo­biliària (API) de Girona adver­tia que amb la desig­nació del mer­cat tens es van enca­rir els preus dels llo­guers a Puig­cerdà. Entre els anys 2016 i 2019 l’aug­ment va ser d’un 15,1% (va pas­sar d’una mit­jana de 432,98 euros a 498,50 euros), i que del 2020 al 2023 es va situar en el 20,5% (de 531,73 euros a 640,96 euros).

A tot aquest enca­ri­ment, s’hi suma que no es fan pisos de pro­tecció ofi­cial (HPO), només una pro­moció el 2024, i el pla comar­cal d’habi­tatge pro­mo­gut pel Con­sell Comar­cal apro­vat el 2023 res­sal­tava que no se n’havia fet cap des de feia sis anys. Una gran pro­moció que s’havia de fer a Puig­cerdà de 134 habi­tat­ges al sec­tor de Pedra­gosa està parada. Fonts de l’ens comar­cal (Junts, Futur per Puig­cerdà i Fem Llívia) asse­gu­ren que hi ha una reserva de sòl on es pot fer un total de 362 futurs habi­tat­ges d’HPO. Segons expli­quen, el parc d’habi­tat­ges muni­ci­pal està for­mat per 86 immo­bles –l’1,33% del total a la Cer­da­nya–, el 25% dels quals estan buits; un 4,6%, en obres, i un 16,3% neces­si­ten refor­mes. La majo­ria esta­ran dis­po­ni­bles per al llo­guer d’aquí a un o tres anys, ja que és pri­o­ri­tari per als ajun­ta­ment i molts ja tenen els pro­jec­tes de reha­bi­li­tació i estan pen­dents de sub­ven­ci­ons.

En mol­tes pobla­ci­ons hi pre­do­mina el models d’urba­nit­zació i de cases jardí i l’arqui­tecte Arnau Cor­beró, ins­tal·lat a Prats i San­sor, por­ta­veu de Piri­neu Viu (2024) i mem­bre del Sin­di­cat d’Habi­tatge (2023), lamenta que l’aposta vol­guda pel turisme esta­ci­o­nal ha pro­vo­cat que a la comarca hi hagi l’índex de cons­trucció més alt del país, que s’ha traduït en els preus més cars de venda, només superat pel Bar­ce­lonès, la Val d’Aran i el Gar­raf. Sobre els llo­guers, el pro­blema és que només hi ha els ofi­ci­als que tra­mita l’Incasòl, s’estan subs­ti­tuint pels de tem­po­rada i, en por­tals com el dIde­a­lista, “el 90% dels anun­cis són de llo­guer de tem­po­rada, el següent 5% és llo­guer de luxe, amb preus d’11.000 euros al mes, aquí a Prats. És una excepció, però no hi ha res per menys de 900 euros”, hi afe­geix. L’arqui­tecte admet les difi­cul­tats econòmiques de les admi­nis­tra­ci­ons per fer HPO, ja que també ho pateix ell amb una coo­pe­ra­tiva d’habi­tatge que vol cons­ti­tuir per fer una pro­moció d’una desena a Mon­tellà i Mar­ti­net.

En una con­ferència que va fer al febrer con­vi­dat per la Con­fluència, expli­cava la cres­cuda de l’habi­tatge d’ús turístic (HUT). “Se li diu habi­tatge, però són nego­cis.” N’hi ha uns 1.300, uns 7.000 llits que “són 7.000 per­so­nes que podrien estar aquí vivint i no poden fer-ho”. En el regis­tre de la Gene­ra­li­tat, hi consta que el 80% són de par­ti­cu­lars però només pots saber si en tenen més de dos o qua­tre en el cas d’empre­ses. Explica que el decret del govern esta­bleix que, si se superen els cinc HUT per cada 100 habi­tants, “hi ha el risc de tren­car l’equi­li­bri social” i, menys a Lles, Meran­ges, Pru­llans o Puig­cerdà, s’està superant.

Entre les solu­ci­ons que pro­posa, reclama més tècnics a l’admi­nis­tració comar­cal amb volun­tat pro­ac­tiva de bus­car solu­ci­ons a l’accés a l’habi­tatge, tot i adme­tre que en tenen dos ja satu­rats amb la tra­mi­tació de llicències. Des de la Con­fluència recla­men que es faci més ins­pecció dels usos turístics il·legals i legals, dels llo­guer de tem­po­rada i detec­tar els anun­cis frau­du­lents. Això com­bi­nat amb inver­si­ons per reha­bi­li­tar edi­fi­cis del casc antic d’Alp, Puig­cerdà, Bell­ver o Mar­ti­net, que “estan caient a tros­sos”, i regu­lar-ho a través del pla urbanístic plu­ri­mu­ni­ci­pal, on hi són tots menys Bell­ver, Alp i Puig­cerdà, res­trin­gint on n’hi pot haver d’ús turístic i detec­tar els habi­tat­ges buits de més de qua­tre anys per apli­car un impost espe­cial, rebla Cor­beró.

Fonts del Con­sell Comar­cal asse­gu­ren que l’habi­tatge és un pro­blema estruc­tu­ral al país, adme­tent que està més tens a les zones turísti­ques. Mal­grat no tenir com­petències direc­tes, el 2022 van encar­re­gar el pla comar­cal de l’habi­tatge i un pla d’acció del qual van sor­tir tres eixos d’actu­ació: la capa­ci­tació del món local en les polítiques d’habi­tatge, l’ampli­ació de recur­sos locals i comar­cals i la millora de la comu­ni­cació. El 2023 van fer l’inven­tari dels habi­tat­ges muni­ci­pals i ara se cen­tren a com afa­vo­rir l’ampli­ació de l’oferta d’HPO lli­gat amb la millora de la cadena de valor del sec­tor de la cons­trucció, pro­mo­vent unes ses­si­ons de tre­ball sobre la pro­moció d’HPO d’obra nova a preu asse­qui­ble a par­tir de la inno­vació, la indus­tri­a­lit­zació i la sos­te­ni­bi­li­tat.

20,1%
del valor afegit brut (VAB)
a la Cerdanya el representa el sector de la construcció, mentre que el sector serveis representa el 74,6%; el de la indústria, el 3,2%, i el primari, només el 2%, segons recull l’anuari del BBVA del 2023.
4,3%
de població
més tindrà la Cerdanya d’aquí a 10 anys, la tercera que creixerà segons les projeccions de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), però la majoria serà de majors de 65 anys (42,8%).
19,1%
d’habitatges
buits hi ha a Alp (655 de 3.418); 232 amb poc consum (22,1%), indicatiu que poden estar buits, i 485 amb un ús esporàdic, segons l’INE en municipis de més de 5.000 habitants. A Bellver en són un 9,50% de buits (238 de 2.504) i 135 (19,4%) amb poc consum i 485 d’ús esporàdic. A Puigcerdà: un 8,15% de buits (488 de 5.989), 360 amb poc consum (16,6%) i 995 d’ús esporàdic. A Llívia, un 9,2% de buits (220 de 2380), 206 (28,5%) amb consum baix i 678 tenen un ús esporàdic.

Manifest de 26 entitats per a una Cerdanya sostenible

Al maig farà tres anys que 26 entitats de tots els àmbits van decidir que calia fer un gir al model social, econòmic i ambiental i es van agrupar en la confluència per a una Cerdanya Sostenible per aportar solucions i no instal·lar-se només en la queixa. Van crear un primer manifest i, després de presentar-lo i copsar les inquietuds dels municipis, van fer una convenció el 15 de febrer en què van convidar representants polítics, incorporant noves demandes i solucions en el decàleg que presentaran a tots els organismes. Impliquen enfortir el sentiment de comarca amb un nou model de governança replantejant una llei específica per a la Cerdanya; canviar el model econòmic ara basat en el turismes estacional diversificant-lo i modificant les estacions d’esquí per estacions de muntanya, potenciant els oficis i els cicles formatius, la indústria audiovisual, millorar les condicions per fer teletreball, creant un pol de salut i centres de recerca mediambiental; afavorir la indústria agroalimentària ecològica i propera, el seu ús i la seva distribució en establiments de la comarca, incentivar el comerç de proximitat, combatre el malbaratament alimentari i recuperar llavors autòctones; preservar el medi natural regulant i prohibint proves motoritzades, ampliar la protecció dels espais naturals, crear un parc geològic, controlar i fer un pla d’usos compatibles amb altres activitats aeronàutiques i en terra i promoure activitats culturals tot l’any; en energia, promoure comunitats d’autoconsum i les comunitats energètiques, redactar el pla que reguli els llocs on poder instal·lar petits parcs solars i l’oposició que s’instal·lin en espais protegits; impulsar sistema de depuració d’aigua als municipis, recuperar les séquies, recs i antigues canalitzacions, fer un inventari real dels pous; en residus, crear una planta de bioassecatge, incentivar l’economia circular, els mercats de segona mà; controlar i reduir la contaminació lumínica i sonora; millorar les infraestructures viàries i ferroviàries, la interconnexió amb transport públic, la gratuïtat per a tots els cerdans del túnel del Cadí, o crear una àrea única sanitària amb totes les especialitats i no haver-se de desplaçar a Manresa, Lleida o Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia