La xarxa, sota sospita
Pedro Sánchez encarrega una comissió d’investigació independent i demana ajuda a Brussel·les per aclarir l’apagada
L’Estat i la Generalitat exigiran explicacions a les operadores, mentre l’Audiencia Nacional investiga la possibilitat d’un ciberatac
Pedro Sánchez no se’n refia, del funcionament de Red Eléctrica de España (el nom oficial és Redeia), l’empresa que es dedica a transportar l’electricitat arreu de l’Estat perquè després les distribuïdores la comercialitzin. No ho va dir taxativament en la compareixença que va fer ahir per donar explicacions sobre l’apaga històrica de dilluns, en què tampoc va descartar la possibilitat d’un ciberatac. Però la desconfiança és dedueix per les mesures que ha ordenat: crear una comissió d’investigació independent que aclareixi què va passar i demanar al grup europeu de coordinació de l’electricitat, que depèn de la Comissió Europea, que elabori un informe des de Brussel·les “per tenir una fotografia molt més clara i versemblant”. Aquesta petició es farà a través del Consell de Seguretat de l’Estat. Els resultats de les investigacions serviran per millorar el sistema elèctric espanyol i dirimir responsabilitat, si cal, dels operadors privats: “El que va passar dilluns no pot tornar a passar mai.”
Sánchez també va contradir algunes especulacions. “No hi va haver un problema d’excés de renovables ni de manca de cobertura per demanda insatisfeta, perquè, quan es va produir l’apagada, la demanda era relativament baixa i bastant normal al llarg dels dies previs a aquesta crisi”, va assegurar. A més, va rebatre, i de manera molt contundent, els que utilitzen l’apagada per reivindicar més energia nuclear.
“Els que estan vinculant aquest incident a la manca de nuclears, francament menteixen o demostren la seva ignorància”, va assegurar, recordant que la recuperació s’ha aconseguit “gràcies a la interconnexió amb França i el Marroc, als cicles combinats de gas i a les centrals hidroelèctriques”. “Els ciutadans –va insistir– han de saber que durant aquesta crisi les centrals nuclears, lluny de ser una solució, han estat un problema, perquè estaven apagades i hem hagut de desviar cap allà grans quantitats d’energia per mantenir els seus nuclis estables.” A la tarda, Sánchez es va reunir amb representants d’Iberdrola, Endesa, EDP, Acciona, Naturgy i Red Eléctrica Española i els va demanar que col·laborin amb el govern “i els organismes independents” per identificar les causes del tall elèctric.
Ahir també es va comunicar que, tot i que Red Eléctrica ha descartat un ciberatac, l’Audiencia Nacional ha assumit la investigació de l’apagada per si es pot tractar d’un sabotatge, que suposaria un delicte de terrorisme. Així, ha acordat demanar al Centro Criptológico Nacional i a Red Eléctrica l’elaboració d’informes perquè en un termini “improrrogable” de 10 dies indiquin la causa –o causes– del col·lapse. També reclama un informe preliminar a la Policía Nacional, i recull l’explicació facilitada pel govern espanyol sobre la pèrdua durant cinc segons de 15 GW d’energia, el que equival al 60% de la llum que s’estava consumint.
Des de Catalunya, el president de la Generalitat, Salvador Illa, també va anunciar que el govern obrirà dos expedients informatius a Red Eléctrica Española i a Endesa, que és el principal operador elèctric a Catalunya, a fi d’esbrinar què va provocar el macrotall. Illa també va demanar que es deixi actuar els tècnics i fugir de la desinformació “i de conclusions precipitades i a vegades interessades”. En aquest sentit, va qualificar de “precipitades i poc rigoroses” les declaracions del president de Foment, Josep Sánchez Llibre, que considera que l’apagada avalaria l’energia nuclear.
Illa no s’ha estalviat les crítiques polítiques i tant Junts com ERC, la CUP i els comuns li van retreure que no donés explicacions abans sobre el que estava passant (no va comparèixer fins prop de les vuit del vespre).
En qualsevol cas, i mentre la normalitat anava tornant gradualment, ahir també va ser el dia de les valoracions per part d’experts en el sector de l’energia. “El que ha passat no és una cosa que no se sabia que no pogués passar, és un fenomen que s’està estudiant i s’està analitzant en tots els centres de recerca de tot el món en aquest àmbit, però no s’ha pogut provar a gran escala, mai s’ha pogut simular”, va explicar a l’ACN Daniel Montesinos, professor de la UPC i investigador del Centre de Recerca i Innovació Tecnològica a l’Àmbit de l’Energia Elèctrica i l’Electrònica de Potència. Ell i altres experts consultats per l’agència consideren que una de les possibles causes podria ser una falta de previsió –que no té a veure amb la producció d’energia sostenible– i la mancança de capacitat d’emmagatzematge. Això se solucionaria, diuen, amb més interconnexions amb altres països.