El Concurs, a debat
Un estudi de la URV i el Centre de Prospectiva i Anàlisi proposa mesures per millorar aquesta cita com ara l’agrupació de castells per categories en funció de la dificultat i que per guanyar s’hagi descarregat com a mínim un castell
Equiparar castells i agrupar-los per categories en funció de la seva dificultat, premiar els descarregats i escurçar la durada. Aquestes són tan sols algunes de les propostes que recull el treball titulat Proposta per millorar el Concurs de Castells, el treball guanyador de la III Beca Cepac, convocada pel Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells i la Càtedra de Castells de la URV. La proposta ha estat elaborada per l’equip format per Carles Esteve, Enric Güell i Pau Ricomà (de Vilafranca, Valls i Tarragona, respectivament), amb el procés participatiu d’un grup d’experts de dinou colles castelleres.
El projecte s’ha centrat en la revisió de la taula de puntuació del Concurs i en altres elements del funcionament de la cita bianual. “No és una esmena a la totalitat del Concurs, sinó un seguit d’orientacions factibles i de consens. Esperem que l’organització les analitzi amb deteniment”, assenyala l’equip redactor.
La mesura més important és la proposta d’equiparar la puntuació dels castells d’un nivell similar de dificultat. Així, han definit fins i tot cinc categories i tres grups en cadascuna (fàcilment identificables) per donar estabilitat a la taula. Els autors en posen un exemple: els castells de la categoria 10 bàsica (4d10fm, 3d10fm, 2d8sf i 4d9sf), la més gran descarregada, passen a valer 22 punts. Els possibles empats es resoldran a favor de qui descarregui més castells (si fos necessari, s’utilitzaria l’índex castellístic, que té en compte paràmetres estadístics). Per fer aquests càlculs s’han estudiat més de 27.000 combinacions possibles amb eines d’intel·ligència artificial i s’han analitzat els resultats de les darreres edicions del Concurs.
Però el treball aborda molt més que la taula de punts i suggereix que, per guanyar el Concurs, s’hagi d’haver descarregat com a mínim un castell. I es proposa, com a “solució efectiva a l’excés de durada”, reduir una tanda i deixar la competició a quatre rondes.
En clau organitzativa, se suggereix un sistema de prevenda telemàtica d’entrades i, si fos necessari, un sorteig entre els que hi participin (a partir d’un número de registre).
També s’inclou la proposta de celebració d’una gran festa l’any següent del Concurs, en què s’haurien de reconèixer tots els mèrits aconseguits. La beca també suggereix que s’aspiri al reconeixement del Concurs com a festa tradicional d’interès nacional.
Un dels promotors de l’estudi, Carles Esteve, admet que assolir un consens total “és complicat, perquè no hi ha públic aliè a les colles”, però intenten que sigui “un text tan acordat com sigui possible, i totes les reaccions són força positives, amb aportacions molt interessants”.
La presentació del treball ja s’ha fet a Tarragona, s’ha entregat també als organitzadors del Concurs i s’està presentant en altres ciutats castelleres. La proposta es presentarà dijous a Vilafranca, amb l’objectiu de millorar l’espectacle casteller més gran del món.
LA FRASE
Dia
Lloc
Colla:
x/x
Colla:
x/x
Dia
Lloc
Colla:
x/x
Colla:
x/x